BARCELONA

Katalonski gradonačelnici pozvali na pravo na samoodređenje

Katalonska prijestolnica je zahvaćena skoro dvosedmičnim demonstracijama. AFP

Fena

26.10.2019

Ogromna većina katalonskih skoro hiljadu gradonačelnika danas je zatražila od vlasti u Madridu da odobre regiji pravo na samoodređenje vlastite budućnosti, dok se mase separatista okupljaju radi protestnog marša u Barceloni tokom dana. 

Katalonska

prijestolnica zahvaćena je skoro dvosedmičnim demonstracijama otkako je devet političara i aktivista osuđeno na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog njihove uloge u pokušaju proglašenja nezvisnosti u 2017. godini koji su španski sudovi proglasili ilegalnim.

Gradonačelnici koji zastupaju 814 od 947 lokalnih zjednica okupili su se u sjedištu regionalne administracije kako bi predstavili njenom čelniku Kimu Tori (Quim Torra) dokument čije su suštinske poruke, sloboda za političke zatvorenike, dijalog i samoodređenje, sve podržane.

- Vaše je prisustvo znak jedinstva, jedinstva koje je neophodno u suočavanju s represijom. Moramo biti sposobni da stvorimo republiku slobodnih muškaraca i žena i da prevaziđemo konfrontacije konstruktivnim pristupom - rekao je Tora, uz uzvike "nezavisnost".

Skup gradonačelnika označava uvodni čin protesta koji bi kulminirali maršom kroz gradski centar za koji se organizatori nadaju da će biti najveći od izricanja presude za devet političara i aktivista. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.