HOROR

U Australiji umro Hrvat serijski ubica: Ubio i zaklao najmanje sedmero autostopera

Milat: Australija ne pamti strašnijeg zločinca. Avaz

Avaz.ba

27.10.2019

Ivan Milat, čija su monstruozna serijska ubistva mladih autostopera užasnula Australce početkom 90-ih, umro je u sidnejskom zatvoru u 74. godini, objavile su danas vlasti.

Milat, koji je po ocu porijeklom Hrvat, osuđen je za ubistvo sedmero mladih na jugoistoku Australije između 1989. i 1992. 

Služio je doživotnu kaznu zatvora, a u maju mu je dijagnosticiran karcinom želuca i jednjaka u terminalnoj fazi.

Među njegovih sedmero žrtava bile su dvije Britanke u dobi od 21 i 22 godine, dvoje 19-godišnjih Australaca te troje Nijemaca kojima je ponudio vožnju. 

Leševi su otkriveni između septembra 1992. i novembra 1993., pokopani u šumi Belanglo, oko 150 kilometara južno od Sidneja. Neke je klao, a u neke pucao.

Ivan Milat uhapšen je u maju 1994. zahvaljujući svjedočenju jednog britanskog autostopera koji je čudom uspio pobjeći, a osuđen je 1996. 

Milat je bio i glavni osumnjičeni za ubistva tri žene koje su nestale deset godina prije toga, ali njihova tijela nisu nađena. Milat je negirao ta, ali i sva druga ubistva za koje je osuđen.

U zatvoru je sebi odsjekao prst i poslao ga sudiji. 

Ivan Milat je porijeklom s Korčule. Njegov je otac živio u mjestu Blato, a Ivan mu je bio najmlađe od osmero djece. Ivanov brat Boris Milat 2015. rekao je novinarima da je siguran da policija nije pronašla sve njegove žrtve. 

Mislim da je, zapravo, počinio mnogo više ubistava od ovih sedam - rekao im je. 

Pitali su ga koliko je onda Ivan Milat ubio ljudi. 

- Oko 28 - rekao je njegov brat Boris i potvrdio najgore sumnje kada je u pitanju jedno od najgorih serijskih ubistava u historiji Australije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.