BLISKI ISTOK

Objavljen snimak operacije protiv lidera Islamske države

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je američki predsjednik Donald Tramp

A. P. / Avaz.ba

27.10.2019

Vođa Islamske države Abu Bakr el-Bagdadi (Al-Baghdadi) je navodno poginuo jutros u napadu američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije.

Kako se navodi, Bagdadi je sam sebe raznio nakon što su američke snage napale njegovo sklonište u provinciji Idlib rano jutros. Na tu lokaciju je stigao 48 sati prije nego što se dogodio napad. 

Američka akcija je uslijedila nakon obavještajnih operacija, dugih mjesec, koje su pratile Bagdadija rutom krijumčarenja, dok je izvodio svoje dvije supruge i dvojicu braće iz Iraka do Idliba. I Bagdadi i njegove supruge su na sebi imali eksplozivne naprave te su se, navodno, raznijeli kada su ih američke snage okružile. 

Vjeruje se da su Bagdadijeva djeca živa. 

Čeka se zvanična potvrda da snimak eksplozije zapravo prikazuje smrt vođe Islamske države, dok se provode DNK i biometrijske analize.

Sirijske demokratske snage (SDF) su saopćile da su skupa sa SAD proveli uspješnu operaciju protiv Islamske države.

Također, čeka se i zvanična potvrda američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji je najavio zvanično obraćanje u Bijeloj kući u 14 sati danas. Ranije je na Twitteru napisao da se „dogodilo nešto veliko“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.