LONDON Nakon prijedloga Borisa Džonsona

Britanski parlament glasa o raspisivanju vanrednih izbora

Većina partija nagovijestila je da će biti suzdržana ili protiv tog poteza

Fena
28.10.2019 09:25

Britanski parlament

Foto: Agencije

Britanski parlament danas se treba izjasniti o prijedlogu premijera Borisa Džonsona (Johnsona) o raspisivanju vanrednih izbora.

Uoči glasanja, prema anketi agencije "Opinium", Džonsonova Konzervativna stranka u prednosti je od 16 bodova nad opozicionom Laburističkom strankom.  Podrška Torijevcima porasla je tri boda u odnosu na prethodnu anketu prije osam dana i iznosila je 40 posto, dok su laburisti ostali na 24 posto. 

Proevropska Liberalno-demokratska stranka pala je za jedan bod, na 15 procenata, dok je Brexit stranka Najdžela Faradža (Nigel Farage) pala na 10 procenata.

Džonson, kojeg su članovi stranke izabrali u julu da bi odblokirao zastoj oko Brexita, predložio je održavanje izbora 12. decembra nakon što parlament nije podržao sporazum koji je s Briselom postigao o Brexitu, odnosno o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Poslanici će danas glasati o tome hoće li biti vanrednih izbora, ali je većina opozicionih partija nagovijestila da će biti suzdržani kod glasanja ili će glasati protiv tog poteza, što znači da Džonson, vjerovatno, neće dobiti podršku dvije trećine poslanika koji su mu potrebni.

Britanija na redovne izbore treba izaći 2022. godine.

Komentari

NA VRH