SANTIJAGO

Ukinuto vanredno stanje u Čileu: U neredima poginulo ukupno 20 osoba

Hiljade vojnika bile su tokom nasilja raspoređene na ulicama Čilea. Ilustracija

Avaz.ba / Telegraf.rs

28.10.2019

U ponoć je ukinuto vanredno stanje u Čileu, koje je bilo uvedeno nakon eskaliranja nasilja, objavilo je sinoć čileansko predsjedništvo. 

Predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera (Sebastian Pinera) potpisao je rano jutros uredbe o ukidanju vanrednog stanja, objavilo je predsjedništvo na Twitteru.  Skoro ukidanje vanrednog stanja čileanski predsjednik najavio je u subotu, kad je najavio i velike rekonstrukcije vlade u odgovoru na neviđene proteste. 

Vanredno stanje uvedeno je 18. oktobra u glavnom gradu i regiji, a zatim je prošireno na još nekoliko regija zemlje zahvaćene nasiljem i vandalizmom, koji su izbili tokom protesta protiv povišenja cijena karata za metro od 3 posto.

Hiljade vojnika bile su raspoređene na ulicama Čilea prvi put nakon kraja diktature Augusta Pinočea (Augusto Pinochet) od 1973. do 1990. godine, a više desetina supermarketa, benzinskih stanica, vozila i metro stanica je uništeno ili zapaljeno. Policijski sat je ukinut u subotu. 

U neredima i nasilju poginulo je 20 osoba, koje su većinom stradale u požarima i pljačkama. Policija je, prema službenim podacima, ubila 5 demonstranata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.