BLISKI ISTOK

Reuters ekskluzivno: Kako je tekao lov na El-Bagdadija

El-Bagdadi je bježao d svojih lokalnih neprijatelja u Siriji

El-Bagdadi: Potraga trajala dugo. Agencije

Reuters/Fena

28.10.2019

U dugoj potrazi za Ebu Bekrom el-Bagdadijem timovi iračkih obavještajnih službi dobili su u februaru 2018. dojavu od jednog od njegovih vrhovnih pomoćnika o tome kako je uspio da bježi toliki niz godina, saopćila su dvojica iračkih zvaničnika.

El-Bagdadi ponekad bi znao držati strateške pregovore sa svojim zapovjednicima dok bi se vozili u mini busu koji je bio pun povrća, kako bi izbjegao da ga uoče, kazao je zvaničnicima Ismael el-Ethavi nakon što su ga uhapsile turske vlasti i predale Iračanima.

- El-Ethavi dao je vrijedne informacije koje su pomogle nekolicini iračkih sigurnosnih službi da kompletiraju sve pazle o El-Bagdadijevom kretanju i mjestima gdje bi se on krio. El-Ethavi nam je dao informacije o petorici muškaraca, uključujući i sebe, koji bi se sastajali s El-Bagdadijem po čitavoj Siriji i o različitim lokacijama koje su koristili - rekao je on za Reuters.

Put prema El-Bagdadijevoj propasti bio je pun velikih prepreka za arapske i zapadne obavještajne službe, koje godinama neuspješno pokušavaju locirati čovjeka koji je uveo strahovladu šorp, velikih dijelova Sirije i Iraka, naređujući svojim sljedbenicima da izvršavaju masovna pogubljenja i odrubljivanje glava.


Vjerske upute

On je, također, odgovoran za užasavajuće napade diljem pet kontinenata u ime svoje ultrafanatične verzije islama.

Militanti poput El-Ethavija, koji su počeli preispitivati autoritet čelnika Islamske države, od ogromne su važnosti za lociranje El-Bagdadija.

Irački zvaničnici su El-Ethavija, koji ima doktorat iz islamskih nauka, smatrali jednim od pet glavnih savjetnika El-Bagdadija. Pridružio se El-Kaidi 2006. godine, a američke snage uhapsile  su ga 2008.  U zatvoru je proveo četiri godine, tvrde irački zvaničnici.

El-Bagdadi je kasnije El-Etaviju dao ključne uloge, poput davanja vjerskih uputa i izbora zapovjednika Islamske države. Nakon što je došlo do pada ove militantne grupe 2017., El-Ethavi je pobjegao u Siriju sa svojom suprugom Sirijkom.

Još jedna prekretnica uslijedila je ranije ove godine tokom zajedničke operacije u kojoj su američki, turski i irački obavještajni agenti zarobili visoke čelnike Islamske države, uključujući četvoricu Iračana i jednog Sirijca, saopćili su irački sigurnosni zvaničnici.

- Uspjeli smo da sredinom 2019. godine lociramo Idlib kao mjesto gdje se Bagdadi sa porodicom i trojicom bliskih pomoćnika kretao iz sela u selo - rekao je jedan od iračkih zvaničnika, koji je u bliskoj vezi s više sigurnosnih agencija.

Doušnici u Siriji  zapazili su Iračanina koji je na pijaci u Idlibu imao karirani šal na glavi i prepoznali su ga s fotografije, kazao je zvaničnik. To je bio El-Ethavi. Nakon toga su ga pratili do kuće, u kojoj je bio i El-Bagdadi.

- Proslijedili smo informacije CIA-i, a oni su upotrijebili satelitske snimke i dronove da posmatraju tu lokaciju u posljednjih pet mjeseci - kazao je zvaničnik.

Krvave bitke

Prije dva dana, El-Bagdadi je napustio lokaciju sa svojom porodicom prvi put otkako ga prate, a putovao je minibusom u obližnje selo.

Bagdadi je, također, bio u bijegu od svojih lokalnih neprijatelja u Siriji.

Hajat Tahrir el-Šam, grupa ranije poznata kao Front Nusra i koja dominira Idlibom, pokrenula je vlastitu potragu za El-Bagdadijem nakon što je dobila informacije da se nalazi u tom području.

Front Nusra i Islamska država bili su svojevremeno suparnici koji su vodili krvave bitke jedni protiv drugih u sirijskom ratu.

Front Nusra, koju je osnovao Abu Muhamed el-Golani, bila je službena podružnica El-Kaide u Siriji sve dok se 2016. godine nije odvojila od globalne mreže džihadista.

Prema tvrdnjama zapovjednika u Idlibu, Hajat Tahrir el-Šam nedavno je uhvatio još jednog savjetnika El-Bagdadija, poznatog kao Ebu Sulejman el-Halidi, jednog od trojice muškaraca koji su viđeni kako sjedi pored El-Bagdadija u svojoj posljednjoj videoporuci.

Hapšenje El-Halidija bilo je "ključno" u potrazi za El-Bagdadijem, rekao je zapovjednik.

Njegovi komentari izazvali su sumnju da su pripadnici Hajat Tahrir el-Šama, za koje mještani kažu da ima kontakte s turskim snagama na sjeverozapadu Sirije, možda prenijeli ono što su saznali drugim obavještajnim agencijama.

El-Bagdadi je možda zaključio da je skrivanje u Idlibu njegova najbolja opcija nakon što je Islamska država u Iraku i Siriji uništena. Mogao se kriti dok su bile slabe sigurnosne mjere i dok su kontrolni punktovi kojima upravljaju oružane grupe, rijetko pretraživali vozila, rekao je zapovjednik.

Dodao je da se smatra da se El-Bagdadi krio u Idlibu oko šest mjeseci, a da je njegov glavni razlog što se uopće našao tamo bio da nađe skrovište. Ali, rekao je da se El-Bagdadi i dalje smatra glavnom prijetnjom, jer će njegovo prisustvo privući pristalice na području na kojem Islamska država ima ogranke koji nisu aktivni.

Borci Hajat Tahrir el-Šama ušli su u grad Sarmin prije, otprilike, dva mjeseca nakon što su dobili informacije da je El-Bagdadi tu bio, ali on nije pronađen, zaključio je zapovjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.