REAKCIJE U Bajoneu

Makron osudio napad u džamiji u Francuskoj

Osamdesetčetverogodišnjak uhapšen nakon što je u ponedjeljak pucao i ranio dvije osobe

Fena
29.10.2019 08:27

Emanuel Makron

Foto: AFP

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) osudio je napad u džamiji u Francuskoj u kojem su ranjene dvije osobe.

- Oštro osuđujem strašni napad ispred džamije u Bajoneu. Moje misli su sa žrtvama. Republika Francuska nikad neće tolerirati mržnju. Bit će učinjeno sve da osumnjičeni budu kažnjeni, a da muslimanski građani budu zaštićeni - napisao je Makron na Twitteru.

Francuski mediji pišu da je napad izveo Klod Sink (Claude Sinke) te da je na regionalnim izborima 2015. godine bio kandidat ispred partije ekstremne desnice Nacionalne fronte Marin le Pen (Marine Le Pen).

Osamdesetčetverogodišnjak uhapšen je nakon što je u ponedjeljak pucao i ranio dvije osobe u džamiji na jugu Francuske.

Lokalni mediji navode da je napadač, inače bivši vojnik, pucao u ljude unutar džamije dok su bili na namazu. Tom prilikom je ranio dvojicu starijih muškaraca, koji su prebačeni u bolnicu, a zadobili su teže povrede, naveo je list "Sud Ouest".

Napadač, koji još nije identificiran, uhapšen je u svom domu. Lokalni mediji navode da je policija na toj adresi pronašla pištolj i bombe.

Mediji, također, tvrde da je muškarac imao određene veze s krajnjom desnicom i bio je kandidat Partije nacionalnog fronta Marin le Pen, koja je poslije promijenila ime u Nacionalno okupljanje.

U toku je istraga o incidentu.

Komentari

NA VRH