LIDERI

Putin i Medvedev danas sa predsjednikom Kube Dijaz-Kanelom

Razgovarat će o mogućnostima daljnjeg konsolidiranja strateškog partnerstva ove dvije zemlje

Putin i Dijaz-Kanel. Arhiv

Avaz.ba / Srna

29.10.2019

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev sastat će se danas sa predsjednikom Kube Migelom Dijaz-Kanelom (Miguel Diaz-Canel) u okviru posjete kubanskog predsjednika Rusiji. 

Kubanski lider stigao je u nedjelju, 27. oktobra, u radnu posjetu Rusiji, a prva dva dana proveo je u Sankt Peterburgu, gdje se jučer sastao s gradonačelnikom ovog grada Aleksandrom Beglovom. Iz pres-službe ruskog Kremlja saopćeno je da će Putin i Dijaz-Kanel razgovarati o mogućnostima daljnjeg konsolidiranja strateškog partnerstva Rusije i Kube u raznim područjima, kao i o trenutnim međunarodnim pitanjima. 

U saopćenju se navodi da će Dijaz-Kanel i Medvedev razgovarati o napretku provođenja sporazuma koji su postignuti tokom zvanične posjete ruskog premijera Kubi 3. i 4. oktobra. Medvedev i Dijaz-Kanel planiraju razgovarati i o bilateralnoj saradnji na polju trgovine, investiranja, proizvodnji električne energije, industrije, saobraćaja i poljoprivrede, kao i u humanitarnom i drugim sektorima. 

Dijaz-Kanel izabran je 10. oktobra za predsjednika Kube, u skladu s novim Ustavom, usvojenim na referendumu u februaru. Prema novom Ustavu Kube, predsjednik je na čelu države, vojske i Državnog savjeta za odbranu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.