ISIL

Zavirite u unutrašnjost sirijskog zatvora u kojem leže teroristi: Neki sunce nisu vidjeli mjesecima

Sa 5.000 zatvorenika - sirijskih, iračkih, ali i britanskih, francuskih, njemačkih - zatvor puca po šavovima

I. K. / Avaz.ba

31.10.2019

Iza čeličnih vrata, ćelija je toliko puna koliko su njihove oči prazne - halapljivi, mršavi zatvorenici u narandžastim kombinezonima, poredani kao sardine, prekrivaju svaki milimetar poda.

Ovaj objekt nalazi se na sjeveroistoku Sirije, gdje kurdske snage drže osumnjičene pripadnike Islamske države (ISIL).

Muškarci su ugurani u slabo utvrđene zatvore, poput ovog u Hasakehu. Poslani su iz desetina zemalja koje ih ne žele na slobodi, ni u svojoj zemlji. 

Sa 5.000 zatvorenika - sirijskih, iračkih, ali i britanskih, francuskih, njemačkih - zatvor puca po šavovima, krcat međunarodnim pripadnicima džihadističke vojske Islamske države, stvorene prije pet godina.

Neki od njih su tinejdžeri, neki sunce nisu vidjeli po mjesec dana, a neki čak i više. Oni skoro da nemaju nikakva saznanja o tome šta se događa vani. 

Skoro svaki zatvorenik je sama kost i koža. Oni najsretniji imaju gdje leći, ali većina njih sjedi direktno na podu, izlažući amputacijske panjeve i zavijene rane opasnosti i infekcijama.

Treba napomenuti i da je jedna ćelija u ovom zatvoru rezervirana za ono što je propaganda Islamske države nazivala „mladunčad kalifata", djecu koja su upisana i obučena kao borci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.