VAŠINGTON Američki predsjednik najavio

Tramp otvoreno: Trgovinski dogovor sa Velikom Britanijom je nemoguć

Srna
31.10.2019 22:36

Donald Tramp

Foto: Agencije

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kritizirao je dogovor koji je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) postigao sa EU, navodeći da je zbog toga nemoguće postići neki trgovinski sporazum sa SAD.

- Sa ovim dogovorom ne možemo trgovati. Ne možemo postići trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom - rekao je Tramp u razgovoru sa liderom kampanje za "Brexit" Najdželom Ferejdžom (Nigel Faraige).

Trampovi komentari u suprotnosti su sa njegovim ranijim obećanjem datim u septembru da blisko sarađuje sa Džonsonom radi postizanja "izvanrednog trgovinskog dogovora" nakon što Britanija izađe iz EU.

Džonson je početkom mjeseca postigao dogovor o uslovima izlaska Velike Britanije sa Briselom, ali ne može da dođe do usvajanja sporazuma u parlamentu.

On je izrazio nadu da će vanredni izbori zakazani za 12. decembar razbiti zastoj i da će osvojiti većinu u parlamentu što bi mu omogućilo usvajanje sporazuma.

Džonson je jučer u parlamentu rekao da je postigao "fantastičan dogovor" sa EU i danas je obećao da će ispoštovati posljednji vremenski za "Brexit" 31. januar naredne godine.

Komentari

NA VRH