SIRIJA

El-Asad: Vojna operacija protiv El-Kaide bit će neizbježna

Izbori će se održati pod okriljem države

Bašar el-Asad. Avaz

Srna

1.11.2019

Vlada Sirije prihvatit će sve odluke koje su proizvod zasjedanja sirijske ustavne komisije, izjavio je sirijski predsjednik Bašar el-Asad.

On je rekao da će Damask prihvatiti bilo kakav rezultat koji je u skladu s nacionalnim interesima Sirije, uključujući nacrt novog ustava.

El-Asad je istaknuo da Komisija, koja je osnovana u skladu s rezolucijom Kongresa sirijskog nacionalno dijaloga od 31. januara 2018. godine, "nema veze s izborima u Siriji", javio je TASS.

- Izbori će se održati pod okriljem sirijske države - naglasio je El-Asad na pitanje novinara hoće li Ujedinjeni narodi organizirati izbore u Siriji.

El-Asad je rekao i to da je memorandum koji su Rusija i Turska potpisale 22. oktobra u Sočiju, omogućio da se zaustavi turska ekspanzija i da se spriječi miješanje Sjedinjenih Američkih Država, uz napomenu da se Rusija strogo pridržava principa očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Napomenuo je da je sirijska vojska ušla u sjeveroistočne pokrajine kako bi ih odbranila i kako bi ponovo uspostavila kontrolu nad tim teritorijama.

- Kurdi koji žive u tim područjima, uglavnom se smatraju patriotima i reakcija na dolazak sirijskih snaga bila je pozitivna - podsjetio je El-Asad.

Sirijski predsjednik istaknuo je da su El-Kaida i Arar el-Šam grupe koje su povezane s turskim vlastima i da su bliske turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan), koji ih je, kako tvrdi El-Asad, "poslao da se bore u Siriji".

El-Asad je dodao da će vojna operacija protiv spomenutih grupa biti neizbježna ukoliko militanti odbiju da se predaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.