ZANIMLJIVOSTI

Dokumenti KGB-a: Putin je bio savjestan i discipliniran špijun

Sada 67-godišnji Putin od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je za sovjetsku tajnu službu

Putin: Radio za KGB. Arhiv

Agencije

1.11.2019

Dokumenti KGB-a, objavljeni u Rusiji, sadašnjeg predsjednika Rusije Vladimira Putina opisuju kao "savjesnog i discipliniranog" špijuna na početku njegove karijere.

- Drug Putin... stalno diže svoju ideološku, političku i profesionalnu razinu - navodi se u dokumentu od jedne stranice, danom ruskim medijima, napisanom dok je obavještajac koji je postao političar, bio u svojim dvadesetim godinama.

Sada 67-godišnji Putin od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio je za sovjetsku tajnu službu i bio je poslan u Drezden, u tadašnju Istočnu Njemačku, od 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala.

U Kremlju se Putin okružio mnogim bivšim zaposlenicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, ostao je moćna agencija.

Putinov profil iz KGB-a dio je izložbe u Centralnom arhivu historijskih i političkih dokumenata u Sankt Peterburgu, na kojoj se mogu vidjeti i drugi deklasificirani dokumenti.

Mladom Putinu nadređeni u tajnoj službi čestitali su i na "dobro organiziranom radu i rezultatima", navodi se u dokumentu.

Putin, koji je na vlasti u Rusiji dvije decenije kao predsjednik ili premijer, otkrio je 2016. da iz sentimentalnih razloga čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.