ODLUKE

SAD uskraćuju 105 miliona dolara u vojnoj pomoći Libanu, nije naveden razlog

Odluka Bijele kuće. Agencije

Fena

1.11.2019

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) uskraćuje 105 miliona dolara sigurnosne pomoći za Liban, izjavila su u četvrtak dva američka zvaničnika, dva dana nakon ostavke libanskog premijera Saada el-Haririja. 

Stejt department je poručio Kongresu u četvrtak da su Ured za budžet Bijele kuće i Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučili uskratiti inostranu vojnu pomoć, izjavila su dva zvaničnika, koji su htjeli ostati anonimni.

Zvaničnici nisu rekli zašto je pomoć uskraćena. Jedan od izvora rekao je da Stejt department nije Kongresu dao razlog za odluku.

Stejt department odbio je komentirati, prenijele su agencije.

Uprava je tražila odobrenje za pomoć još u maju, tvrdeći da je za Liban, važnog američkog partnera na nestabilnom Bliskom istoku, važno zaštititi svoje granice. Pomoć je uključivala naočale za noćno posmatranje i oružje koje se koristi u graničnoj sigurnosti.

Ali, Vašington je također više puta izrazio zabrinutost zbog sve veće uloge Hezbolaha u bejrutskoj vladi. Riječ je o oružanoj šiitskoj grupi koju podržava Iran i koju su Sjedinjene Države stavile na spisak kao terorističku organizaciju.

Nakon Haririjeve ostavke u utorak uslijedile su velike demonstracije protiv vladajuće elite, američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) pozvao je libanske političke vođe da pomognu u formiranju nove vlade koja će odgovarati na potrebe naroda i pozvao na okončanje endemične korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.