TERORIZAM

Ko je novi lider ISIL-a: Zovu ga Profesor, ali se radi o okrutnom krvoloku

Abu Ibrahim el-Hašimi. Agencije

Avaz.ba / Večernji.list

1.11.2019

- Ne raduj se, Ameriko, zbog mene ćeš zaboraviti užas koji si posmatrala, a Bagdadijeva postignuća bit će ti slatka... Čeka te pakao! – poručio je novi lider ISIL-a Abu Ibrahim el-Hašimi el-Kurejši u sedmominutnom obraćanju svojim pristalicama i borcima putem aplikacije Telegram.

– Ameriko, zar ne shvataš da je ISIL sada na pragu Evrope i zapadne Afrike te Azije? Ona je proširena od istoka do zapada. Naša će te ruka stići – zaprijetio je El-Kurejši, nasljednik Bagdadija, nedavno ubijenog čelnika ISIL-a.

O novom vođi ISIL-a malo se toga zna. Oni koji ga znaju opisuju ga kao učenjaka, poznatog ratnika i “ratnog emira” koji se borio protiv američkih snaga i zna “njihove ratove”.

Čelnici ISIL-a često koriste pseudonime koji upućuju na njihovu plemensku pripadnost i porijeklo, a ta se imena često mijenjaju.

Zbog sigurnosti novog kalife, koji se po svemu sudeći nalazi na području provincije Idlib, njegov identitet sigurno neće biti objavljen u javnosti, neće objaviti videosnimak, već samo zvučni.

Iako ISIL za sada ne želi objaviti identitet, CIA i zapadne obavještajne službe uvjerene su da je novi lider ISIL-a Abu Ibrahim el-Hašimi el-Kurejši zapravo Abdulah Kardaš, bivši Bagdadijev čuvar s nadimkom Profesor, irački Turkmen, bivši oficir u vojsci Sadama Huseina, koji je sreo Bagdadija u američkom zatvoru u Iraku nakon američke invazije.

Novog vođu ISIL-a, iz okruga Tal Afar zapadno od Mosula na sjeveru Iraka, karakteriziraju “okrutnost, autoritarnost, militantnost i krvoločnost”.

U međuvremenu, osoba koja je izdala Abu Bekra el-Bagdadija dobit će 25 miliona dolara kao nagradu za vrijedne informacije.

Radi se o pripadniku terorističke organizacije ISIL-a koji je to učinio zbog osvete jer je ubio njegovu porodicu. Zbog njegove sigurnosti nije objavljen identitet, već samo da se radi o 48-godišnjem Iračaninu. Prema podacima iz Pentagona, u Iraku i Siriji i dalje se nalazi između 14 i 18 hiljada ISIL-ovih boraca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.