SAOPĆENJE

Pompeo: Iračka vlada mora poštovati zahtjeve demonstranata i pokazati maksimalnu suzdržanost

Iračani zaslužuju pravdu i da odgovorni polože račune, ističe on

Majk Pompeo. AFP

I. K. / Avaz.ba

2.11.2019

Sjedinjene Američke Države pozvale su iračku vladu da "posluša legitimne zahtjeve" demonstranata koji traže pad režima iako im čelnici obećavaju reforme.  

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) u saopćenju je kritizirao "nedovoljno vjerodostojnu" istragu koju su vodile vlasti Bagdada o nasilju na protestima. 

- Iračani zaslužuju pravdu i da odgovorni polože račune - rekao je.

Nedavna stroga ograničenja slobode medija i izražavanja moraju biti ublažena, ističe se u saopćenju. Riječ je o slobodama koje su, kako tvrdi Pompeo, neodvojive od svake demokratske reforme.

Inače, Pompeo je od početka oktobra od iračke vlade tražio da poštuje zahtjeve demonstranata i da pokaže maksimalnu suzdržanost. 

Njegov novi poziv stiže nakon jučerašnjeg upozorenja velikog šitskog ajatolaha Alija Sistanija protiv bilo kakvog stranog uplitanja u krizu. 

- Niko, niti jedna skupina niti jedna regionalna ni međunarodna strana ne može Iračanima oduzeti volju i nametnuti im svoje stajalište - zaključio je Pompeo u saopćenju. 

Podsjetimo, Irak od 1. oktobra potresaju masovni protesti na kojima se traži pad režima, a koje su obilježili nasilje i smrt više od 250 osoba. Vlasti su do sada predložile socijalne reforme i izbore, što su demonstranti  ocijenili kao nedovoljno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.