RUSIJA

Lavrov: Nijedna zemlja nije pošteđena američkih sankcija

On je ukazao na to da države koje koriste dolar u ekonomskim odnosima s drugim državama mogu biti u ropskom položaju u odnosu na američke geopolitičke interese

Sergej Lavrov. Agencije

Srna

2.11.2019

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da nijedna zemlja nije zaštićena od američkih sankcija, pa čak ni njeni saveznici. 

- Niko, pa čak ni američki saveznici, nisu pošteđeni sankcija SAD - rekao je Lavrov u intervjuu za televizijski kanal "Rusija 24".

On je ukazao na to da države koje koriste dolar u ekonomskim odnosima s drugim državama mogu biti u ropskom položaju u odnosu na američke geopolitičke interese.

Lavrov je rekao da bi zemlje Evrope mogle sebi nanijeti štetu ako budu slijepo slijedile američku politiku po različitim pitanjima, kao što je Organizacija za zabranu hemijskog oružja, jer su pokušaji nametanja normi kojima se krše odredbe međunarodnog prava destruktivni.

U tom smislu Lavrov se osvrnuo na libijsku krizu, gdje su iskorišteni teroristi za zbacivanje lidera Moamera Gadafija.

- Umjesto da koriste međunarodnu pravnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zabranjuje isporuka oružja Libiji, oni su proglasili da je svaka mjera dobrodošla ako je njena posljedica zbacivanje Gadafija - rekao je Lavrov.

On je podsjetio i na sličnu situaciju u Maliju, Iraku i Siriji, prenosi Sputnjik. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.