PRIČE IZA KULISA

Sjeverna Koreja: Tajna zelenog voza

Vjeruje se da voz ima najmanje 90 luksuznih vagona s visokim osiguranjem

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un putuje isključivo vozom. Agencije

Avaz.ba

2.11.2019

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un putuje isključivo vozom, ali je malo ko uspio vidjeti njegovu unutrašnjost. Nije poznato koliko je i kada Kim koristio voz za putovanja kroz Sjevernu Koreju, ali ga je njegov otac, prema pričama, koristio za ekstravagantne žurke tokom svojih putovanja po zemlji. 

Voz je u potpunosti obojen u zeleno, a prozori su zatamnjeni kako bi identitet putnika ostao tajan. U vladajućoj porodici je decenijama, a i njegovi otac i djed u sličnom su stilu išli na rijetka putovanja u inozemstvo. 

Kim Il-sung  prvi je koristio voz i bio mu je glavni štab za vrijeme Korejskog rata, a nastavio ga je koristiti i nakon toga.

Sjevernokorejska televizija u decembru 2011. godine objavila je kako je Kim Jong-il preminuo u ovom vozu za vrijeme jednog putovanja po zemlji. 

Otac Kim Jong-una najviše je volio putovati vozom jer se panično bojao vožnje avionom. Vozom je nastavio putovati i sadašnji vođa Sjeverne Koreje jer se plaši da bi mogao biti ubijen ako putuje na drugi način.

Vjeruje se da voz ima najmanje 90 luksuznih vagona s visokim osiguranjem. Na putovanje uvijek ide "flota" od tri voza. 

Svaki vagon je blindiran i otporan na metke, zbog čega su mnogo teži od prosječnih vozova. Oni putuju maksimalnom brzinom od 60 kilometara na sat. Opremljen je najmodernijom komunikacionom tehnologijom. 

Vagoni se uvijek moraju cakliti, pa ih osoblje glanca i dok je u pokretu, piše "Kurir".

Iako se po vanjštini ne bi reklo da je u pitanju moderno prijevozno sredstvo, navodno, unutrašnjost pršti od luksuza.

Opremljen je bogatim namještajem, među kojim se nalaze i udobne ružičaste kožne fotelje.

Na nekim starijim simcima može se vidjeti da u vozu postoji i veliki konferencijski sto, televizor s ravnim ekranom i laptop. 

Osoblje koje se nalazi u vozu može pripremiti bilo koje jelo ruske, kineske, korejske, japanske i francuske kuhinje. Kimov otac je uvijek tražio da u vozu budu svjež jastog i druge svježe namirnice dok je putovao Sibirom u Rusiju, a skupocjena i poznata vina donošena su iz Francuske.

U vozu je strogo zabranjeno pušenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.