SVIJET

Sukob demonstranata i vojske u Iraku, povrijeđeno najmanje 30 ljudi

Demonstracije održane u petak u glavnom gradu Bagdadu bile su najveće protuvladine demonstracije još od rušenja Sadama Huseina

Velike protuvladine demonstracije u Iraku. AFP

Avaz.ba

2.11.2019

Hiljade demonstranta blokirale su sve ceste koje vode do glavne zaljevske luke Um Kasr nakon što su snage sigurnosti otvorile vatru i bacale suzavac na demonstrante tokom noći, objavile su snage sigurnosti.

Sve operacije u luci su u zastoju još od srijede nakon što su demonstranti u utorak blokirali pristup luci.

U Um Kasr pristižu velike količine žitarica, biljnih ulja i šećera potrebnih za prehranu u zemlji ovisnoj o uvezenoj hrani. Iranski izvoz nafte odvija se većinom na obližnjim obalnim platformama koje nisu pogođene nemirima.

Kamioni s robom ne mogu ući u luku ni izaći iz nje. Neke međunarodne brodske linije zaustavile su operacije zbog blokiranja luke, rekli su lučki dužnosnici. Demonstranti su zapalili gume i postavili betonske blokove. Bijesni su zbog nasilnog pokušaja njihovog rastjerivanja. Najmanje 30 ljudi je povrijeđeno, javljaju agencije, otkrili su sigurnosni i medicinski izvori.  

Demonstranti su dio pokreta koji je izvukao desetine hiljada Iračana na ulice zbog korupcije i loših javnih usluga.

Demonstracije održane u petak u glavnom gradu Iraka Bagdadu bile su najveće protuvladine demonstracije još od rušenja Sadama Huseina 2003. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.