INDIJA

Zbog zagađenog zraka odgođeni i preusmjereni letovi

Iako avioni mogu sletjeti za vrijeme loše vidljivosti, nisu svi piloti obučeni za takve situacije

I. K. / Avaz.ba

4.11.2019

Nju Delhi je najzagađeniji grad na svijetu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Letovi s međunarodnog aerodroma u Nju Delhiju jučer su odgođeni i preusmjereni jer je indijski glavni grad bio prekriven gustom maglom zbog zagađenja zraka koje je doseglo "nepodnošljiv" nivo. 

- Vidljivost je bila toliko loša da je 37 letova, uključujući barem jedan međunarodni, preusmjereno s međunarodnog aerodroma "Indira Gandhi" - rekao je visoki dužnosnik aerodroma za CNN.

Indeksi zagađenja pokazali su da je kvalitet zraka u indijskoj prijestonici u nedjelju povećan na "opasan" nivo.  Glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal napisao je na Twitteru da je u cijeloj sjevernoj Indiji zagađenje postalo nepodnošljivo. 



Prema "Greenpeaceu" i "AirVisualu", Nju Delhi je rangiran najzagađenijim gradom na svijetu, a sedam od deset svjetskih gradova s ​​najgorim onečišćenjem zraka nalazi u Indiji. 

U nedjelju su glavne avio firme, uključujući "Air India" i "SpiceJet", upozorile na kašnjenja i odgode letova s ​​međunarodnog aerodroma "Indira Gandhi".

Visoki dužnosnik aerodroma je, za CNN, izjavio kako iako avioni mogu sletjeti za vrijeme loše vidljivosti, nisu svi piloti obučeni za takve situacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.