SVIJET

Sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine bit će potpisan 2020.

To će značajno doprinijeti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sistemu

Samit u Bankoku. AFP

I. K. / Avaz.ba

4.11.2019

Sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine bit će potpisan 2020. između 10 zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja, potvrdio je premijer Tajlanda. 

Kina radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma, nazvanog Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), koji će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti skoro polovinu svjetske populacije. 

- Pozdravili smo zaključenje pregovora o RCEP-u i obavezu potpisivanja sporazuma o RCEP-u 2020. - kazao je tajlandski premijer Prajot Čanoča (Prayut Chan-o-cha), predsjedavajući samita zemalja ASEAN-a (Association of South-East Nations) u Bangkoku.

To će značajno doprinijeti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sistemu, dodaje se u izjavi. 

Tokom ceremonije otvaranja samita u nedjelju Prajot se založio za to da pregovori budu zaključeni ove godine kako bi se stimulirao ekonomski rast jednako kao i trgovina i ulaganja.

Novi sporazum koji predlaže Peking dobio je novi zamah nakon što se američki predsjednik Donald Tramp (Trump) povukao iz Transpacifičkog partnerstva (TPP) koje okuplja 12 zemalja. 

Novo partnerstvo pod okriljem Kine, RCEP, okupit će 10 zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja - Kinu, Japan, Indiju, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland - čiji čelnici će u ponedjeljak također učestvovati na sastanku o sporazumu koji će biti održan u sklopu samita.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.