BEOGRAD

Palmer nakon sastanka s Vučićem: Evropa napravila historijsku grešku

Tramp bi na licu mjesta na najbolji način mogao da osjeti situaciju u Srbiji, rekao Vučić

Palemr i Vučić: Razgovor u Beogradu. Instagram

Piše: Fu. M. / Avaz.ba

4.11.2019

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) danas se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Susret sa srbijanskim predsjednikom uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je Palemer javno pozvao Beograd da prizna nezavisnost Kosova.

- Danas smo imali priliku da razgovaramo o političkoj situaciji u čitavom regionu i to je izuzetno važno, posebno nakon odluke EU da stopira pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Imali smo priliku da otvoreno razgovaramo o statusu Srbije i pristupanju članstvu Evropskoj uniji. Amerika smatra da zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i historijska je greška što EU nije otvorila neka od pitanja za pristupanje Uniji - rekao je Palmer. 

S druge strane, Vučić je naglasio da vjeruje da će uskoro, za dva do tri mjeseca, biti stvoreni uvjeti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

- Ono što sam rekao Palmeru i drugima, Srbija je spremna za kompromis, ali nije i neće biti sprema za ponižavanje svog naroda na Kosovu i naroda u cjelini - rekao je Vučić.

Istakao je da je intenziviranje odnosa sa SAD važna stvar i u skladu s tim je pozvao predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da posjeti Srbiju.

Podsjetio je da nijedan predsjednik SAD nije bio u Beogradu od 1980. godine i rekao da vjeruje da bi to bio snažan impuls razvoju odnosa dvije zemlje.

- Tramp bi na licu mjesta na najbolji način mogao da osjeti situaciju u Srbiji i regionu i kako bi ga srpski narod dočekao - rekao je Vučić novinarima. 

Također je dodao i da Srbiji ne pada na um da izaziva Ameriku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.