NEVJEROVATNO

Pastiri ukrali El-Bagdadijevo zlato

Pomoćnici su zlato zakopali u pustinju i računali da će se vratiti po njega, rekao Ali Sajet

El-Bagdadi: Skrivao zlato i novac. Agencije

Fu .M. / Avaz.ba

4.11.2019

Šurjak Abu Bakr al-Bagdadija, vođe Islamske države koji je ubijen u američkoj vojnoj akciji u Siriji, dao je nevjerojatan intervju za saudijsku televiziju al-Arabiya.

Mohamed Ali Sajet, brat Bagdadijeve supruge, otkrio je ključne detalje koji su pomogli Amerikancima u lovu na vođu ISIL-a, nakon što je i on sam uhvaćen.

Al-Bagdadi i njegovi najbliži pomoćnici su znatan dio novca, kako je kazao Ali Sajet, zakopali u pustinju - u dolarima, kao i zlatu i srebru. Računali su da će se vratiti po njega, no svi su redom likvidirani u američkim akcijama ili uhvaćeni, kao Sajet.

On je u intervjuu u iračkom zatvoru, gdje se sad nalazi, novinaru Al-Arabiye otkrio da su zlato, srebro i gotovinu vrijedne 25 miliona dolara pronašli i odnijeli pastiri u pustinji u istočnoj iračkoj pokrajini Anbar, gdje su se ISIL-ovci skrivali.

ISIS je ranije koristio iste te pastire za pomoć pri kretanju s jedne lokacije na drugu. No, kako je opasnost od američkog zračnog udara ili napada specijalaca rasla, pastiri su pobjegli s tog područja, a uskoro su morali pobjeći i oni.

A onda su se pastiri, po svemu sudeći, vratili po zakopano zlato, srebro i dolare.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.