TURISTIČKA ATRAKCIJA

Berlinski zid ostaje bez vojnika: Njemačka vlast zabranila američke uniforme

Glumcima oduzete licence, ovakvi prizori postaju prošlost. Agencije

Avaz.ba

5.11.2019

Berlinski zid je odvajao Istočni i Zapadni Berlin od 1961. do 1989. godine, a nakon toga je postao atrakcija glavnog grada Njemačke. Lokalni glumci su to vidjeli kao priliku za zaradu, ali su vlasti odlučile da im to zabrane.

Na najpoznatijem prijelazu istočnog i zapadnog dijela grada u vrijeme Hladnog rata, ček point Čarli, mogli su se vidjeti glumci koji su obučeni u uniforme američkih vojnika kako se fotografiraju s turistima i za to traže novac, ali njemačke vlasti su odlučile da to više ne dopuste, javlja BBC.

Vlasti centralnog berlinskog distrikta Mite oduzele su licencu lokalnoj umjetničkoj grupi pod imenom Fabrika plesa, zbog traženja novca od turista za slikanje, dok su umjetnici izjavili da oni prihvataju samo dobrovoljne donacije za fotografije.

Navodno su glumci slikanje naplaćivali 4 eura. Agencije

Međutim, u tajnoj operaciji policajaca koji su se predstavljali kao turisti, navodno je otkriveno da su glumci tražili po 4 eura za fotografiju i vrijeđali one koji nisu htjeli da plate.

Mnogi stanovnici Berlina nisu sretni zbog ove "diznifikacije" grada gdje se, pored ovog performansa s fotografijama glumaca u američkim uniformama, prodaju lažne šubare sovjetske Crvene armije, gas-maske i dijelovi Berlinskog zida.

Zabrana dolazi u trenutku kada Njemačka slavi tri decenije od rušenja zida, sagrađenog da spriječi stanovnike Istočne Njemačke da prebjegnu na zapad, a ček point Čarli je bio jedini zvanični prijelaz za turiste i savezničke vojnike između dva dijela podijeljenog grada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.