REAKCIJE

Merkel i Stoltenberg oštro odgovorili Makronu: Moramo se sabrati

Ja se ne slažem s ovim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi

Makron i Merkel. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

7.11.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je nakon susreta s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Berlinu kritike francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na račun vodstva Sjevernoatlantskog saveza.

- Francuski predsjednik je izabrao drastične riječi. Ja se ne slažem s ovim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi - rekla je Merkel reagirajući na kritike francuskog predsjednika koji je rekao kako je NATO zbog pomanjkanja saradnje između SAD i ostatka saveza „klinički mrtav“.

Merkel je objasnila kako se NATO partneri „moraju sabrati“ i uzeti stvari u svoje ruke ali ne dovodi u pitanje jačinu transatlantskog saveza.

- S njemačkog gledišta transatlantska saradnja nema alternative - rekla je Merkel i naglasila kako treba njegovati saradnju tamo gdje je ona uspješna i tražiti poboljšanja tamo gdje ne funkcionira dobro.

Glavni sekretar NATO-a Stoltenberg također se usprotivio stavu francuskog predsjednika te naglasio kako je „NATO jak“. 

- Svaki pokušaj udaljavanja Evrope i SAD je loš i za Evropsku uniju. Moramo pojačati saradnju i tako osnažiti NATO - rekao je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.