SVIJET Sporna organizacija je već uložila žalbu na odluku suda

Rusija ugasila još jednu grupu za ljudska prava

Ovi zabrinjavajući događaji idu protiv nezavisnog i aktivnog civilnog društva, što je suštinski element svake demokratije

Fena
08.11.2019 10:18

Moskva

Foto: Ilustracija

Sud u Moskvi donio je odluku o raspuštanju grupe za zaštitu starosjedilačkih naroda, drugu takvu odluku za manje od sedmicu, koju su u četvrtak kritizirale evropske vlasti. 

Poznata i kao Centar za podršku autohtonih naroda sjevera, ta nevladina organizacija je 2015. godine dobila naziv stranog agenta zbog primanja finansijskih sredstava iz inozemstva. Taj naziv je kasnije uklonjen nakon što se centar odrekao stranog finansiranja. Ipak, presuda suda u srijedu naložila je raspuštanje skoro 20-godišnje grupe zbog navoda da je prekršila ruske zakone o nevladinim organizacijama. 

Grupe za ljudska prava i druge organizacije koje je rusko ministarstvo pravosuđa označilo kao strane agente, izraz koji nosi negativnu konotaciju iz sovjetskog doba, mogu se podvrgnuti pregledima na licu mjesta i suočiti se sa birokratskim nadzorom.  

- Ovi zabrinjavajući događaji idu protiv nezavisnog i aktivnog civilnog društva, što je suštinski element svake demokratije - izjavila je u četvrtak Maja Kocijančić, portparol EU za vanjske poslove, nakon zatvaranja centra.

Kako je kazala, od vitalnog je značaja stvoriti odgovarajuće uvjete državne podrške nevladinim organizacijama i podstaći otvoreno i inkluzivno okruženje za njihov rast. Ruski zakon zahtijeva od stranih grupa da podnose redovne izvještaje o svom finansiranju, o svojim ciljevima, kako troše svoj novac i ko su njihovi menadžeri. 

Sporna organizacija je već uložila žalbu na odluku suda.

Komentari

NA VRH