REAKCIJE

Makronovo viđenje Balkana je zasnovano na neznanju, pristrasnosti i aroganciji

Sramno je što je Makron pao na ovo, napisao Vogel

Makron: Izazvao brojne reakcije. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

8.11.2019

Intervju predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), kojeg je dao za britanski list "The Economist" izazvao je brojne reakcije evropskih i svjetskih zvaničnika.

Na konstataciju da je Bosna i Hercegovina "tempirana bomba koja otkucava tik uz Hrvatsku" izazvala je reakcije i stranih analitičara.

- Majkronovo viđenje Bosne i Hercegovine me podsjeća na Trampove izjave o Ukrajini. Čini se da obojica dobijaju svoje argumente od negdje drugo, od ljudi u Moskvi i Zagrebu koji su opsjednuti svojim komšijama i koji će učiniti sve da ih kontroliraju. Sramno je što je Makron pao na ovo - napisao je na Twitteru Tobi Vogel (Toby Vogel), analitičar iz Brisela.

Reagirala je i profesorica Majda Rudž (Ruge sa Univerziteta "Johns Hopkins".

- Makron je bio u pravu kada je rekao da je Bosna centralno pitanje za stabilnost zapadnog Balkana ali krivo shvata zbog čega je to slučaj. Što se tiče džihadističke prijetnje, oboje Bosna i Zapadni Balkan se snalaze bolje nego Francuska, bilo po broju stranih terorističkih boraca ili terorističkih napada - kazale je Rudž. 

-Što više Makron objašnjava svoje viđenje Balkana, to je jasnije da je ono zasnovano na neznanju, pristrasnosti i aroganciji. Evropska tempirana bomba nije Bosna, nego nedostatak želje Zapadne Evrope da razumije da je Evropa veća nego samo njen zapadni dio - poručio je Florijan Biber (Florian Bieber), politički analitičar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.