BERLIN

Merkel obećala podršku Njemačke SAD u rješavanju međunarodnih kriza

Navela Afganistan, Siriju, Libiju i Ukrajinu kao primjere sukoba u čijem rješavanju Njemačka igra aktivnu ulogu

Merkel i Pompeo. AFP

Fena

8.11.2019

Kancelarka Angela Merkel obećala je SAD da će Njemačka pružiti dodatnu podršku u bavljenju međunarodnim krizama tokom posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike) Berlinu.

Merkel je navela Afganistan, Siriju, Libiju i Ukrajinu kao primjere sukoba u čijem rješavanju Njemačka igra aktivnu ulogu.

Pompeo je pohvalio američku saradnju s Njemačkom i nazvao je Merkel velikom prijateljicom Sjedinjenih Država, rekavši da Njemačka ostaje bitan partner za SAD.

Šef američke diplomatije također je pohvalio snažan i sve veći doprinos Berlina NATO-u.

Pompeo je ranije tokom dana kritizirao Rusiju i Kinu za autoritarnost dok se sastao s njemačkim čelnicima u posjeti koja se podudara s 30. godišnjicom pada Berlinskog zida.

Pompeo je, također, upozorio Berlin protiv uključenja kineskog tehnološkog diva ''Huawei'' u njemačku 5G mrežu.

Uprkos upozorenju, Merkel je izjavila da Njemačka neće isključiti ''Huawei'' iz svoje 5G mreže nakon sastanka s Ursulom fon der Lejen (Von der Leyen), budućom predsjednicom Evropske komisije.

Merkel je izjavila da je bitno za Berlin da bude u stanju da ocjenjuje razne kompanije, ali "mi nećemo postavljati posebne uvjete za pojedine provajdere".

Pompeo se, također, sastao s ministrom finansija Olafom Šolcom (Scholz) i otkrio je kip u Američkoj ambasadi.

On nije direktno odgovorio na pitanje je li NATO "klinički mrtav", kako je sugerirao francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Jednostavno je izjavio da ta vojna alijansa mora da se razvija da bi odgovorila na današnje izazove.

Diplomatski odnosi između SAD i Njemačke prolaze kroz krizni period tokom mandata američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji često kritizira Berlin zbog malih ulaganja u vojsku i zbog plinovoda ''Sjeverni tok 2'', koji dovodi plin iz Rusije, kao i zbog njegovih prijetnji EU kaznenim tarifama.

Pompeo planira napustiti Njemačku neposredno uoči zvanične proslave godišnjice pada Berlinskog zida, prenosi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.