IZVJEŠTAJI

Mursijeva smrt mogla bi se povezati sa ubistvom koje je odobrila država

Lider Muslimanskog bratstva je bio zatvoren u uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni

Muhamed Mursi. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

8.11.2019

Nezavisni stručnjaci Ujedinjenih naroda ocijenili su u izvještaju da bi se smrt bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija (Mohamed Morsi), koji je umro u julu nakon što se srušio na sudu, mogla povezati sa "ubistvom koje je odobrila država".

Kako se navodi u ovom izvještaju stručnjaka koje predvodi specijalna izvjestiteljica Agnes Kalamard (Callamard) i UN-ova Radna skupina za samovoljna zatočenja, lider Muslimanskog bratstva je bio zatvoren u uvjetima koji se mogu opisati kao brutalni, posebno tokom petogodišnjeg zatočenja u zatvoru Tora.

Kako su ocijenili, njegova smrt nakon takvih uvjeta može se povezati sa ubistvom koje je odobrila država", ocijenila je ekipa stručnjaka.

Mursi, prvi civil demokratski izabran u Egiptu, umro je u julu nakon što se srušio tokom procesa na sudu u Kairu.

Bio je zatvoren nakon što ga je u julu 2013. svrgnuo Abdel Fatah al-Sisi, vojni zapovjednik i sadašnji predsjednik Egipta. Proveo je gotovo šest godina u zatvoru u izolaciji bez zdravstvene njega dijabetesa i hipertenzije, rekli su stručnjaci.

Naglasili su da su vlasti bile opetovano upozoravane na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, koje je dovelo do njegove smrti.

Nema dokaza da su vlasti reagirale na upozorenja iako su posljedice bile predvidive, navodi se u saopćenju nezavisnih stručnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.