NAJAVE

Ambasador Braunbek će u Srebrenici položiti vijenac za žrtve genocida

Desetodnevna evropska turneja predviđa posjete i Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori…

Ambasador Sem Braunbek zadužen je za pitanja vjerskih sloboda. Stejt department

Piše: S. N.

9.11.2019

Sem Braunbek (Sam Brownback), ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Stejt departmentu, zadužen za pitanja vjerskih sloboda, posjetit će Srebrenicu i Sarajevo 12. novembra, saopćeno je u Vašingtonu.

On će u Bosni i Hercegovini boraviti u okviru evropske turneje.

U ponedjeljak je planirano biti u Srbiji, gdje će se susresti s patrijarhom Irinejom, te vođama drugih vjerskih zajednica. S njima će razgovarati o stanju vjerskih sloboda u Srbiji.

U BiH će posjetu započeti u Srebrenici, gdje će obići Memorijalni centar u Potočarima i položiti vijenac na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine.

U Sarajevu će potom imati sastanak s liderima vjerskih zajednica naše države.

U Prištini će ambasador Braunbek održati predavanje o vjerskom pluralizmu. Konferenciju organizira Ambasada SAD na Kosovu, a okupit će i predstavnike mladih članova vjerskih zajednica ove države. I na Kosovu su planirani sastanci s vjerskim liderima.

Slične aktivnosti planirane su i za posjetu Podgorici, odakle će otputovati u Albaniju. U toj državi će imati brojne sastanke 18. i 19. novembra s vjerskim i političkim liderima ove zemlje. Održat će i govor na regionalnoj konferenciji "Vjera kao instrument mira".

Evropsku turneju on će završiti u Holandiji 20. novembra. U Hagu će, između ostalog, učestvovati na sastanku Međunarodne kontakt grupe za slobodu vjere.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.