NJEMAČKA

Angela Merkel pozvala Evropu da štiti demokratiju

Vrijednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumijevaju se i uvijek ih treba braniti

Angela Merkel. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

9.11.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom obilježavanja 30 godina od pada Berlinskog zida, pozvala je Evropu da brani "slobodu i demokratiju" koje su sve više i više na udaru.

- Vrijednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumijevaju se i uvijek ih treba braniti - rekla je Merkel u crkvi Pomirenja.

Na tom mjestu bila je stara crkva koju je komunistička istočnonjemačka vlada srušila jer se nalazila na "ničijoj zemlji" između Istočnog i Zapadnog Berlina.  

- U budućnosti je neophodno djelovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći - rekla je Merkel dodajući da to "važi i za istok i za zapad". 

Kancelarka je položila ružu na ostatke zida u ulici Bernauer.

Sa Angelom Merkel su bili predsjednici Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, zemalja koje su u najvećoj mjeri pripremile teren za rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989. ali koje su danas na meti žestokih kritika zbog nepoštovanja principa pravne države.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.