SVIJET

Tramp: U utorak objavljujemo novi transkript razgovora s ukrajinskim predsjednikom

Demokrati koji su zbog toga pokrenuli istragu za opoziv Trampa tvrde kako je on u razgovoru 25. jula, čiji je transkript Bijela kuća već objavila, vršio pritisak na Zelenskog da istraži Džoa Bajdena

Donald Tramp. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

9.11.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da će Bijela kuća najvjerojatno u utorak objaviti transkript drugog telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

- Imamo još jedan vrlo važan transkript. Dat ću vam drugi transkript jer sam se dvaput telefonski čuo s ukrajinskim predsjednikom - rekao je Tramp novinarima.

Demokrati koji su zbog toga pokrenuli istragu za opoziv Trampa tvrde kako je on u razgovoru 25. jula, čiji je transkript Bijela kuća već objavila, vršio pritisak na Zelenskog da istraži Džoa Bajdena (Joe Biden), vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, i njegovog sina Hantera (Hunter) koji je bio član Upravnog odbora ukrajinske energetske firme.

Bajden je priznao da dok je bio potpredsjednik i glavni čovjek za Ukrajinu, ucijenio američkom pomoći tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je istraživao korupciju u velikoj energetskoj firmi Burisma, u čijem je Upravnom odboru bio Hanter Bajden primajući 50.000 dolara mjesečno, mada nije ništa znao ni o Ukrajini ni o energiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.