OHRID

Zvizdić: Nemoguće je brisati granice koje prethodno nismo potpisali

Građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije moći će putovati samo s ličnim kartama

Detalj sa sastanka u Ohridu. Instagram

Fu. M. / Avaz.ba

10.11.2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama u Ohridu su dogovorili putovanje između zemalja samo s ličnim kartama, zajedničke radne dozvole koje će omogućiti rad u sve tri zemlje bez dodatnih procedura, te skraćenje vremena za kamione na granicama. 

Sastanku o "malom Šengenu" su prisustvovali i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

- Dobili smo garancije da ova inicijativa ne predstavlja bilo kakav pokušaj supstitucije evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana niti da je namjera bila da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi kao što je CEFTA ili ekonomsko regionalno područje unutar zemalja zapadnog Balkana - istakao je Zvidzić.

Komentirao je i "brisanje granica".

- Ako je jedan dio ovakve inicijative "mini Šengen" ili brisanje granica, onda je s aspekta BiH nelogično ili nemoguće brisati granice koje prethodno nismo međusobno potpisali - naveo je Zvizdić.

- Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom izvana - rekao je Edi Rama, koji je najavio da će sljedeći sastanak biti održan 21. decembra u Draču. 

- Želimo da u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koje će željeti da uđu u cijeli ovaj proces, a da u proces bude uključeno i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama - dodao je Zaev. 

Vučić smatra da je ovo dobar dogovor za građane Srbije i da se ne plaši pritisaka koji će zbog toga uslijediti. 

- Nismo se bavili politikom, već rješavanjem problema običnih građana i privrednika. To će dovesti do dramatičnog smanjenja operativnih troškova i ubrzavanja protoka robe. To su stvari koje su strahovito važne, na taj način povećavamo atraktivnost naših zemalja. Ova ideja će biti zapisana kao historijska u udžbenicima - poručio je Vučić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.