VATIKAN Pozvao čelnike zemlje da prevladaju podjele

Papa Franjo namjerava posjetiti Južni Sudan sljedeće godine

Želim obnoviti svoj poziv svim sudionicima u političkom procesu da pronađu ono što ih spaja i prevladaju ono što ih razdvaja u duhu istinskog bratstva

E. Ma. / Avaz.ba
10.11.2019 17:49

Papa Franjo

Foto: AFP

Papa Franjo je rekao da želi posjetiti najmlađu državu u svijetu, Južni Sudan sljedeće godine te je pozvao čelnike zemlje da prevladaju podjele i okončaju patnju ljudi.

Papa Franjo je govorio o krizi u ovoj zemlji tri dana nakon što su predsjednik Južnog Sudana i bivši vođa pobunjenika dogovorili novu odgodu formiranja ujedinjene vlade za još 100 dana nakon 12. novembra. Prvobitni rok za sastavljanje vlade bio je maj.

Posjeta pape Južnom Sudanu, prvo je planiran za 2017., ali je otkazan zbog političke nestabilnosti i slabe sigurnosti.  

- Želim obnoviti svoj poziv svim sudionicima u političkom procesu da pronađu ono što ih spaja i prevladaju ono što ih razdvaja u duhu istinskog bratstva - rekao je papa Franjo.

On je rekao da su građani Južnog Sudana "previše propatili posljednjih godina i traže konačan završetak sukoba i trajni mir".

U petogodišnjim sukobima ubijeno je oko 400.000 ljudi i nastala je najveća izbjeglička kriza u Africi još od genocida u Ruandi 1994.

Komentari

NA VRH