SVIJET

Predsjednik Bolivije Evo Morales podnio ostavku

Evo Morales. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

10.11.2019

Predsjednik Bolivije Evo Morales podnio je ostavku.

Ranije je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman (Williams) pozvao predsjednika Moralesa da podnese ostavku, kako bi pomogao da se osigura stabilnost u državi.

- Nakon unutrašnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata, te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost za dobrobit Bolivije - rekao je novinarima Kaliman.

Ovaj poziv došao je nekoliko sati nakon što je bolivijski predsjednik Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je kontrolirala izbore, utvrdila "jasnu manipulaciju".

Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji" dodavši da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat.

Pobjeda Moralesa na izborima prošlog mjeseca pokrenula je proteste dširom Bolivije.

U međuvremenu, ostavku su podnijeli predsjednik parlamenta Viktor Borda (Victor), nakon što su demonstranti zapalili njegovu kuću, kao i dva ministra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.