BRISEL

EU uvodi sankcije Turskoj

Sankcije će obuhvaćati zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine osobama te zamrzavanje imovine subjektima

S jednog od sastanaka Vijeća ministara EU. Oficijelna fotografija Vijeća

S. N. / Avaz.ba

11.11.2019

Vijeće ministara Evropske unije, u formatu šefova diplomatija 28 članica, danas je donijelo okvir za sankcije kao odgovor na nezakonite aktivnosti bušenja koje Turska provodi u istočnom Sredozemlju.

"Mjere ograničavanja", kako ih je EU nazvala, omogućiti će "izricanje sankcija pojedincima i subjektima odgovornima za nezakonite aktivnosti bušenja u svrhu istraživanja ugljikovodika u istočnom Sredozemlju ili uključenima u te aktivnosti".

Sankcije će obuhvatati zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine osobama te zamrzavanje imovine subjektima. Osim toga, osobama i subjektima iz EU bit će zabranjeno stavljati novčana sredstva na raspolaganje onima koji su uvršteni na popis.

Okvirom za mjere ograničavanja omogućuje se izricanje sankcija:

1. osobama ili subjektima odgovornima za aktivnosti bušenja u vezi s istraživanjem i proizvodnjom ugljikovodika koje nije odobrio Kipar unutar svojih teritorijalnih voda te u svojem isključivom gospodarskom pojasu ili epikontinentalnom pojasu. U slučaju da isključivi gospodarski pojas ili epikontinentalni pojas nije razgraničen u skladu s međunarodnim pravom, takve aktivnosti bušenja obuhvataju i aktivnosti kojima se može ugroziti ili otežati postizanje sporazuma o razgraničenju

2. osobama ili subjektima koji pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu potporu navedenim aktivnostima bušenja

3. osobama ili subjektima povezanima s njima - navedeno je u saopćenju Vijeća ministara EU.

Unija je već ranije zaprijetila Turskoj sankcijama zbog bušenja dna Sredozemnog mora na području koje se u Briselu smatra teritorijalnim vodama Kipra.

Nakon što se zvanična Ankara oglušila o brojna upozorenje EU da time ugrožava međusobne odnose, započet je niz aktivnosti Evropske komisije kojima je Turska postepeno kažnjavana. Zamrznuti su pregovori o članstvu, stopirani brojni razgovori između Brisela i Ankare o prometu i međusobnom boljem uvezivanju. Smanjena je i direktna bespovratna pomoć EU Turskoj za narednu godinu, a Evropska investicijska banka pozvana je da reducira ili prekine ulaganja u tu zemlju...

Današnjim odlukama otvorena su vrata za stavljanje pojedinaca i institucija zvanične Turske na evropsku crnu listu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.