HRVATSKA

DORH odbacio krivičnu prijavu protiv Milijana Brkića

Odbačene prijave i protiv njegovog brata Joze, zatim Curića i Varge

Brkić: Oslobođen optužbi. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

11.11.2019

Odbačena je krivična prijava protiv potpredsjednika hrvatskog sabora Milijana Brkića zbog prisluškivanja četiri žene.

Odluka je to Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, nakon završenog istraživanja.

Naime, USKOK je protiv njega, njegovog brata Joze Brkića, kuma Blaža Curića i informatičara Franje Varge podnio prijavu još prije šest mjeseci.

Oni su se sumnjičili za počinjenje više krivičnih djela protiv računarskih sistema, programa i podataka, odnosno krvičnog djela neovlaštenog presretanja računarskih podataka te zloupotrebu naprava.

Kako je obrazložilo Državno odvjetništvo, iz prikupljenih dokaza proizlazi da je prvooptuženi Franjo Varga sa svog ličnog računara, koristeći pritom korisničko ime i lozinku koje je dobio od drugookrivljenog Milijana Brkića, više puta pristupao e-mail računu prvooštećene 49-godišnjakinje.

– I na svoj je računar presnimavao datoteke s njenog računa, koje bi potom presnimio na USB uređaj i posredstvom Blaža Curića prenosio drugookrivljeniku. Proizlazi i da je drugookrivljenik dostavio prvookrivljeniku podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj šifri oštećene drugooštećenice (1989.), tražeći od njega da mu dostavlja računarne podatke s njenog mobitela, te da mu je dostavio i korisničke podatke i lozinke za pristup profilu jedne društvene mreže i servisu za pohranu podataka trećeoštećenice (1988.,) ali uz njeno ovlaštenje – saopćilo je Odvjetništvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.