SVIJET Predsjednici Rusije i Kine

Vladimir Putin i Si Đinping u decembru otvaraju plinovod "Snaga Sibira"

Učestvovat će u ceremoniji putem videolinka

Piše: Fena

U decembru otvaranje plinovoda "Snaga Sibira"

Foto: Ilustracija


Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kine Si Đinping učestvovat će u ceremoniji otvaranja plinovoda "Snaga Sibira" u decembru putem videolinka, saopćio je pomoćnik šefa Ruske Federacije Jurij Ušakov.

- Putin i Si Đinping će u decembru, putem videokonferencijskog mosta, dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog plina u Kinu preko istočnog kraka plinovoda - rekao je on novinarima i dodao da dvije zemlje uspješno sarađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi. 

"Gazprom" i Kina su kao datum za zvanično puštanje u rad plinovoda "Snaga Sibira" utvrdili 2. decembar, rekao je ranije ruskoj agenciji TASS jedan izvor upoznat s planovima kompanije. Prvobitno je otvaranje plinovoda bilo planirano za 20. decembar. 

Plinovodom "Snaga Sibira" će biti transportiran prirodni plin iz ogromnog nalazišta nafte i plinskog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta plinskog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu. 

Takozvana istočna trasa plinovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje u Kinu u periodu od 30 godina. 

U maju 2014. godine su "Gazprom" i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali odgovarajući ugovor o prodaji i kupovini. "Gazprom" je 29. oktobra saopćio da je završio punjenje plinovoda "Snaga Sibira". 

Plin iz polja Čajanda je stigao do pogranične plinske mjerne stanice na području grada Blagovešćensk, što znači da je taj dio trase plinovoda spreman za početak isporuke plina u Kinu.

NA VRH

Komentari