ISTRAŽIVANJA Zahuktava se predsjednička kampanja u Hrvatskoj

Posljednje ankete: Grabar-Kitarović ponovo predsjednica, s Milanovićem ide u drugi krug

Bivši sudija Mislav Kolakušić više je nego udvostručio podršku

Fu. M. / Avaz.ba
12.11.2019 10:47

Grabar-Kitarović: Trenutno najveća podrška

Foto: Pixsell

Aktuelna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na toj funkciji ostat će i narednih pet godina. Podaci su to istraživanja "Promocije plus" za RTL objavljenih sinoć, nakon što je Grabar-Kitarović predstavila svoj izborni program.

- Da su se predsjednički izbori održali početkom novembra, drugi se krug ne bi mogao izbjeći. Iako je i dalje favorit, aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, u odnosu na oktobar, bira nešto manje ispitanika 28,6 posto. Podrška joj je pala nešto više od postotnog boda. Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović, koji je sada na 24,3 posto. Gotovo dva i po postotna boda manje ima Miroslav Škoro, kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika.

  • Kolinda i Milanović zabilježili pad podrške u odnosu na mjesec ranije
    Kolinda i Milanović zabilježili pad podrške u odnosu na mjesec ranije Foto: (RTL)

Prema istim rezultatima, bivši sudija Mislav Kolakušić više je nego udvostručio podršku.

- U oktobru je imao nešto više od šest posto podrške, a sada čak 14 posto. Po biračkom tijelu, Kolakušićeva je podrška šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku - navodi RTL.

U drugi krug, prema istraživanju, idu aktuelna predsjednica i bivši SDP-ov premijer.

- Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo - u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, aktuelnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u oktobru), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u oktobru) - navodi RTL, pozivajujći se na rezultate "Promocije plus". 

Komentari

NA VRH