ISTRAŽIVANJA

Posljednje ankete: Grabar-Kitarović ponovo predsjednica, s Milanovićem ide u drugi krug

Bivši sudija Mislav Kolakušić više je nego udvostručio podršku

Grabar-Kitarović: Trenutno najveća podrška. Pixsell

Fu. M. / Avaz.ba

12.11.2019

Aktuelna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na toj funkciji ostat će i narednih pet godina. Podaci su to istraživanja "Promocije plus" za RTL objavljenih sinoć, nakon što je Grabar-Kitarović predstavila svoj izborni program.

- Da su se predsjednički izbori održali početkom novembra, drugi se krug ne bi mogao izbjeći. Iako je i dalje favorit, aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, u odnosu na oktobar, bira nešto manje ispitanika 28,6 posto. Podrška joj je pala nešto više od postotnog boda. Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović, koji je sada na 24,3 posto. Gotovo dva i po postotna boda manje ima Miroslav Škoro, kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika.

Kolinda i Milanović zabilježili pad podrške u odnosu na mjesec ranije. RTL

Prema istim rezultatima, bivši sudija Mislav Kolakušić više je nego udvostručio podršku.

- U oktobru je imao nešto više od šest posto podrške, a sada čak 14 posto. Po biračkom tijelu, Kolakušićeva je podrška šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku - navodi RTL.

U drugi krug, prema istraživanju, idu aktuelna predsjednica i bivši SDP-ov premijer.

- Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo - u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja. Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, aktuelnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u oktobru), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u oktobru) - navodi RTL, pozivajujći se na rezultate "Promocije plus". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.