UPOZORENJA

Bivši šefovi diplomatija: Zaustaviti verbalne napade na Balkan

Krajnje je vrijeme da EU kreativno progleda i da uvidi svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju, navodi se u pismu

Obaveza EU je da doprinese stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

12.11.2019

Desetero bivših ministara vanjskih poslova evropskih zemalja uputilo je otvoreno pismo Evropskoj uniji u kome upozorava da je na jugu EU formiran "luk geopolitičke nestabilnosti", za koji se ne smije dozvoliti da bude proširen te da je EU nekim svojim nedavnim potezima ugrozila svoj utjecaj na "vlastitom pragu".

- Stabilnost, demokratija i prosperitet u jugoistočnoj Evropi direktno su povezani s konsolidacijom evropskog projekta i kompletiranjem ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja zapadnog Balkana - kaže se u pismu koje su potpisali bivši šefovi diplomatija šest članica EU i četiri kandidata za članstvo: Njemačke Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel), Austrije Karin Knajsl (Kneissl), Grčke Nikos Kocijas (Kotzias), Kipra Joanis Kasoulides, Bugarske Kristijan Vigenin, Hrvatske Vesna Pusić, te Sjeverne Makedonije Nikola Poposki, Albanije Ditmir Bušati, Crne Gore Igor Lukšić i nekadašnje SR Jugoslavije, bivši političar iz Srbije Goran Svilanović, prenosi briselski portal Euroaktiv.

Bivši ministri navode da "tvrdoglavo protivljenje" početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji većine zemalja članica i Evropskog parlamenta, ugrožava utjecaj EU na vlastitom pragu i njenu sposobnost da strateški utječe na jugoistočnu Evropu.

- Obaveza EU je da doprinese stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope. Zbog toga bi pristupanje zapadnog Balkana EU trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom - navodi se u pismu.

Šefovi diplomatija ukazali su i na to da je proces pridruživanja na zapadnom Balkanu istovremeno i proces izgradnje države te da je na isti način to i stabilan proces za cijeli region.

- EU bi trebalo da preuzme odgovornost tako što će djelovati strateški. Krajnje je vrijeme da EU kreativno progleda i da uvidi svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju kako bi u tom okruženju djelovala nezavisno i poboljšala svoje vanjske politike i odbrambene sposobnosti - zaključili su šefovi diplomatija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.