RASPRAVE

Vrhovni sud Amerike razmatra Trampov zahtjev o ukidanju imigrantskog programa

Održana prva saslušanja. AFP

Avaz.ba

12.11.2019

Američki Vrhovni sud razmatrao je zahtjev predsjednika Donalda Trampa (Trump) za ukidanje programa DACA, kojim se od 2012. godine štiti od deportacije blizu 700.000 mladih ljudi koji su ušli u SAD ilegalno.

Kako navode agencije, ovaj program je donio 2012. godine bivši predsjednik Barak Obama (Barack) kako bi se zaštitili mladi, njih 660.000 uglavnom iz Latinske Amerike, nakon što su ilegalno kao djeca ušli u SAD, ali su se školovali u toj zemlji, dobili radnu dozvolu, ali ne i državljanstvo.

Vrhovni sud počeo je razmatrati žalbe Trumpove administracije na odluke nižih sudova iz Kalifornije, Njujorka te okruga Kolumbije koji su osporili Trampov zahtjev za ukidanjem DACA-e.

U devetočlanom Vrhovnom sudu četiri su liberalna suca, te pet konzervativnih, od kojih je dvojicu, a to su Bil Goruš (Neil Gorscuh) i Bret Kavano (Brett Kavanaugh), imenovao predsjednik Tramp.

Vrhovni sud svoju odluku neće donijeti prije 2020., a tada će predsjednička kampanja biti u punom jeku. Ako sud presudi u korist Trampa, mladi ilegalci neće biti odmah prognani, ali će im se oduzeti privremene dozvole i time će ih snaći sve komplikacije koje takav status donosi, piše AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.