DIPLOMATIJA

Zetovi su ključni ljudi za dobar odnos Turske i Amerike

Tramp i Erdoan. Agencije

Avaz.ba / Vijesti.me

14.11.2019

Krajnje neuobičajen tok diplomatije između Bijele kuće i Ankare i srdačan odnos Donalda Trampa (Trump) prema Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan), uprkos prijetećim pismima i sankcijama, moguće je objasniti bliskim neformalnim odnosima između pojedinih članova dvije porodice.

Prema pisanju „New York Timesa”, trojica zetova koja su ženidbom ušla u moćne porodice odigrala su ključnu ulogu u povezivanju Ankare i Vašingtona. Jedan je Berat Albajrak (Albayrak), Erdoanov zet i ministar finansija, koji nadgleda odnose Turske sa Sjedinjenim Državama. Drugi je Mehmet Jalčindag (Yalcindag), zet najvećeg turskog tajkuna i poslovni patner Organizacije Tramp, a treći je Džared Kušner (Jared Kushner), zet i visoki savjetnik predsjednika SAD, prenose Vijesti.me.

Djelujući pojedinačno i u tandemu, zetovi su razvili neformalni kanal komunikacije između Trampa i Erdoana, a njihovi lični odnosi utjecali su na kreiranje američke vanjske politike u tom turbulentnom dijelu svijeta, navodi list.

Erdoan i Tramp nisu prirodni partneri. Erdoan je zagovornik političkog islama koji često tvrdi da Zapad propada, dok je Tramp žestoki nacionalista koji proziva muslimane, naročito političke islamiste.

Tramp je blizak s nekim od Erdoanovih najvećih neprijatelja - uključujući vladare Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.


Erdoan na sastanku sa Kušnerom i Albajrakom. Twitter

Međutim, Trampove veze s Turskom datiraju unazad deset godina, kada mu je Mehmet Jalčindag ponudio poslovnu saradnju. Jalčindagov tast, tajkun Ajdin Dogan (Aydin), planirao je izgraditi dva nebodera i tržni centar, a njegov zet smatrao je dobrim poslovnim potezom da istanbulski tornjevi nose Trampovo ime. Dogovor je postignut i Evropa je dobila prve Tramp kule. Obje porodice to su smatrale velikim uspjehom. Erdoan, koji je tada bio premijer, presjekao je vrpcu.

Tramp, njegova kćerka Ivanka i zet Kušner prisustvovali su ceremoniji otvaranja s Mehmetom Jalčindagom, koji je od tada blizak porodični prijatelj.

Tokom kampanje, Tramp je govorio da njegovi lični odnosi utječu na njegove stavove o Turskoj.

- Imam manji konflikt interesa jer imam veliku, veliku zgradu u Istanbulu - kazao je Tramp u jednom intervjuu 2015.

Kada je Tramp kazao da će zabraniti muslimanima da uđu u SAD, Erdoan je zaprijetio da će ukloniti Trampovo ime s tornjeva. Međutim, nakon savjeta o važnosti dobrih odnosa s Vašingtonom, turski lider nije realizirao prijetnju.

Erdoanovi savjetnici pretpostavili su da će Tramp izgubiti 2016., ali je Jalčindag letio deset sati kako bi bio s Trampom i njegovom porodicom dok su glasovi brojani. U panici da dođu do novoizabranog predsjednika sljedećeg dana, turska ambasada u Vašingtonu na kraju se u očaju okrenula Jalčindagu tražeći telefonski broj Trampovog štaba - i tako je počela njegova uloga posrednika za Ankaru, piše „NY Times”. Od tada je Jalčindag čest gost na Kapitol hilu i u Stejt departmentu, ne samo da bi lobirao u oblasti trgovinske politike nego i da bi pravdao kupovinu ruskog oružja, tražio izručenje Fetulaha Gulena i tražio od SAD da tiho umjerenom kaznom riješe spor sa turskom bankom.

Berat Albajrak (41) u Turskoj je poznat kao „mladoženja”, ali ga u posljednje vrijeme zovu i Erdoanov Kušner.

Sin novinara bliskog Erdoanu, Albajrak je živio u Njujorku na početku karijere dok je radio za američki ogranak jednog od najvećih turskih konglomerata "Čalik holding".

Oženio se predsjednikovom kćerkom Esrom 2004., a tri godine kasnije imenovan je za direktora "Čalika".

Uz pomoć tasta, sa 37 godina postao je poslanik, a kasnije i ministar energetike. Međutim, njegov utjecaj je naglo porastao nakon pokušaja vojnog udara 2016. godine kada se turski lider, koristeći njegov telefon, iz helikoptera obratio pristalicama, a on kasnije predvodio ofanzivu protiv Erdoanovih protivnika. Imenovan je za ministra finansija, a u međuvremenu je stekao toliki utjecaj da ga pojedini zvaničnici, uključujući i ministre, opisuju kao premijera iz sjenke.

„Times“ piše da je on pomogao u preuzimanju velikog dijela turskih medija, koje sada u velikoj mjeri kontrolira njegov mlađ brat Serhat Albarjak.

Tramp i njegov zet Džered Kušner. Agencije

Albarjak, koji, za razliku od tasta, tečno govori engleski, kao ministar energetike promovirao je bliže ekonomske odnose s Izraelom i posjetio Bijelu kuću kako bi razgovarao s Kušnerom o njegovim mirovnim planovima za Bliski istok. Dvojica predsjedničkih zetova u posljednje su dvije godine imali niz susreta povodom situacije na Bliskom istoku, ali i kako bi razgovarali o trgovinskoj saradnji. Kušner je čak inicirao petodnevnu posjetu sekretara za trgovinu Vilbura Rosa (Wilbur Ross) Turskoj, i to u jeku poziva da SAD uvedu sankcije Ankari zbog kupovine ruskog oružja, piše američki list.

Prvo se usaglasio s Erdoanom u vezi s povlačenjem američkih trupa iz sjeveroistočne Sirije, a onda je prijetio sankcijama. Za to vrijeme, zetovi su nesmetano nastavili saradnju i uspijevali izgladiti nesuglasice, nazivajući to „diplomatijom iza kulisa”.

Erdoan je u jednom televizijskom intervjuu ove godine kazao da će privatni dijalog između Albajraka i Kušnera brzo „vratiti na pravi put” zategnute odnose između Vašingtona i Ankare.

- Taj most dobro funkcionira u tom pogledu - kazao je turski lider.

Erdoan i Tramp očigledno vole koristiti porodične ili poslovne veze kao diplomatske kanale, kazalo je za „New York Times” nekoliko zvaničnika, dijelom zato što su obojica sumnjičavi da državne agencije kuju zavjeru protiv njih.

Ovo nije prvi put da Trampovi lični i porodični odnosi utječu na vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država, navodi list i dodaje da je upravo Kušner gradio dobre neformalne odnose s Muhamedom bin Selmanom, saudijskim prestolonasljednikom i de facto vladarom.

- Tramp je u nekoliko slučajeva formalne odnose između dvije države zamijenio ličnim i porodičnim. To u ovom slučaju Erdoanu sigurno odgovara, ali bi trebalo zabrinuti Amerikance - kazao je Erik Edelman (Eric), bivši američki ambasador u Turskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.