PREKID VATRE

Islamski džihad tvrdi da je dogovoreno primirje u Gazi

Postignut sporazum

Dogovoreno primirje u Gazi. AFP

Avaz.ba

14.11.2019

Palestinska militantna grupa Islamski džihad objavila je da je zaustavila svoje napade nakon što je Izrael u pregovorima kojima je posredovao Egipat pristao na primirje, što bi predstavljalo kraj najžešćih borbi u nekoliko mjeseci na tom području.

Portparol grupe Musab el-Braim kazao je da je primirje na snazi od 3:30 sati (GMT) nakon dva dana razmjene vatre koja je počela pošto je Izrael u zračnom napadu ubio glavnog zapovjednika te grupe u Gazi.  

U napadima su poginula sveukupno 32 Palestinaca, a barem trećina njih su civili. Stotine raketa paralizirale su jug Izraela. U sukobima nije sudjelovao Hamas, najveća grupacija u Gazi.

Egipatski dužnosnik je potvrdio da je postignuto primirje.

Izrael je saopćio da će zaustaviti napade ako to učine i borci Islamskog džihada.

- Na mir će se odgovoriti mirom - poručio je izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac (Israel Katz).  

Osim jedne rakete, čini se da je Gaza nakon 3:30 ostala mirna, ocjenjuje agencija "France Presse". 

Primirje je krenulo pod egipatskim pokroviteljstvom nakon što je Izrael "prihvatio uvjete koje je Islamski džihad postavio u ime palestinskih frakcija otpora", rekao je El-Braim za Reuters. 

Izraelci su ranije u četvrtak raketnim napadom ubili šest članova palestinske porodice te povrijedili 12 osoba. Sve osobe su civili, rekle su lokalne medicinske službe i stanovnici. 

Portparol izraelske vojske kazao je kako se istražuje taj incident koji se dogodio u pokušaju zaustavljanja raketnih napada iz Gaze, prenosi Index.hr. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.