SVIJET

Papa Franjo političare koji govore protiv homoseksualaca uporedio s Hitlerom

Nije imenovao nikoga kao metu svojih kritika

Papa Franjo: Osudio novi val antisemitizma u Evropi. AFP

Fena

15.11.2019

Papa Franjo rekao je u petak da ga političari koji istupaju protiv homoseksualaca, Roma i Jevreja podsjećaju na Hitlera.

- Nije slučajno što se povremeno događa ponovno oživljavanje simbola tipičnih za nacizam. I moram vam priznati da, kada čujem govor nekog odgovornog za red i mir ili vladu, pomislim na govore Hitlera 1934., 1936. Uz progon Jevreja, Roma i ljudi s homoseksualnim sklonostima, danas su ove akcije tipične i predstavljaju sjajan primjer "kulture mržnje" - rekao je Franjo u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije o krivičnom pravu. 

Tokom nacističkog režima 1933.-1945. u Njemačkoj je ubijeno šest miliona Jevreja, a homoseksualci i Romi bili su među onima koji su poslani u logore za istrebljenje.

Papa Franjo nije imenovao nijednog političara ili zemlju kao metu svojih kritika, piše Reuters.

U Brazilu je predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) imao historiju homofobnih, rasističkih i seksističkih javnih istupa prije nego što je stupio na funkciju 1. januara. Jednom je rekao da bi radije imao mrtvog sina nego gej sina.

Sultan Hasanal Bulkija iz Bruneja u maju je proširio moratorij na smrtnu kaznu kojim se zabranjuju homoseksualni odnosi.

Ujedinjeni narodi upozorili su Bruneje da će kršiti ljudska prava primjenom islamskih zakona koji će dopustiti smrt kamenovanjem zbog preljube i homoseksualnosti.

Posljednjih sedmica papa Franjo također je osudio novi val antisemitizma u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.