KAMPANJA Bivši gradonačelnik Njujorka

Blumberg uložio 100 miliona dolara u reklame protiv Trampa

Još nije odlučio hoće li se kandidirati za američke predsjedničke izbore

Avaz.ba
15.11.2019 19:23

Blumberg uložio 100 miliona dolara u reklame protiv Trampa

Foto: AFP

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) još nije odlučio hoće li se kandidirati za američke predsjedničke izbore, ali je sa 100 miliona dolara krenuo u kampanju s online reklamama protiv predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Osmi prema Forbesovom popisu najbogatijih ljudi na svijetu, Blumberg je u petak na Twitteru potvrdio pokretanje te kampanje koju je u "New Yorku Timesu" najavio njegov savjetnik Hauard Volfson (Howard Wolfson). 

- Ovo je trenutak kada se svi moraju uključiti. Direktno ćemo se boriti protiv Trampa -  napisao je Volfson. 

Reklame koje kritiziraju Trampa

Te online reklame koje ne predstavljaju Majkla Blumberga, već kritiziraju Donalda Trampa, usmjerene su na Arizonu, Mičigen, Pensilvaniju i Viskonsin, četiri države koje bi mogle biti neodlučne između demokrata i republikanaca 2020. i zato ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Bivši gradonačelnik (77) poduzeo je više koraka posljednjih dana prema kandidaturi za demokratsku nominaciju i registrirao se kao kandidat u državama Alabama i Arkansas.

U utorak je rekao da je nadomak donošenja konačne odluke, a njegova moguća kandidatura izazvala je vrlo različite reakcije. 

Neki drže da njegovo bogatstvo i osobine poslovnog čovjeka te ambasadora borbe protiv klimatskih promjena čine od njega najboljeg Trampovog izazivača.

Ali drugi, na strani lijevih demokrata poput Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Bernija Sandersa (Bernie) vide u njemu utjelovljenje straha od milijardera kojima žele uvesti velike poreze kako bi ublažili nejednakosti, prenosi Index.hr.

Komentari

NA VRH