OTVORENO

Anjes: Morales se može vratiti u Boliviju, ali će odgovarati za izbornu prevaru

Žanin Anjes. AFP

Fena

15.11.2019

Privremena predsjednica Bolivije Žanin Anjes (Jeanine Anez) izjavila je u petak da je bivši predsjednik Evo Morales slobodan da se vrati u zemlju, ali da će morati odgovarati za navode o izbornoj prijevari i neće biti zaštićen od istrage. 

Anjes je rekla da je razgovarala sa zakonodavcima iz Moralesove stranke u nastojanju da riješi demokratsku krizu u zemlji i najavila da će novi izbori najvjerovatnije biti održani, iako nije saopćila detalje.

Rekla je, međutim, da Morales neće biti dobrodošao na novim izborima, javljaju agencije.

Morales, koji je Boliviju vodio od 2006. godine, podnio je ostavku pod pritiskom u nedjelju nakon višesedmičnih protesta i nasilja nakon izbora 20. oktobra na kojima je pobijedio, ali je bio optužen za izbornu prevaru.

- Niko ga nije svrgnuo. On mora odgovarati zbog izborne prevare i korupcije - rekla je Anjes novinarima u predsjedničkoj palači.

Privremena vlada južnoameričke države i zastupnici iz Moralesove stranke činilo se da su u četvrtak kasno postigli sporazum o novim predsjedničkim izborima, što potencijalno pomaže u rješavanju političke krize u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.