BRISEL

Odobren komesar za proširenje, Evropska komisija starta 1. decembra

Varhelji se pisano izjasnio da nijedna vlada ili premijer neće moći utjecati na njega

Oliver Varhelji. AFP

S. N.

18.11.2019

Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi), kandidat za komesara za proširenje Evropske unije, potvrđen je u Evropskom parlamentu.

Time je uklonjena posljednja prepreka za izbor Evropske komisije 27. novembra, na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta, nakon čega bi nova Evropska komisija počela s radom 1. decembra.

Kako su objavili mediji u Briselu, Varhelji je, nakon saslušanja pred parlamentarnim odborima, dobio zadatak da pisano odgovori na nekoliko dodatnih pitanja, nakon čega bi bilo odlučeno zadovoljava li kriterije za izbor za evropskog komesara.

Ključno pitanje parlamentaraca odnosilo se na to hoće li i u kojoj mjeri on moći djelovati nezavisno od utjecaja Mađarske, a posebno premijera Viktora Orbana (Victor).

U pisanim odgovorima on je čvrsto poručio da niti jedna zemlja, na ni Mađarska, neće utjecati na njega tokom obavljanja dužnosti komesara za proširenje.

- Neću biti niti obavezan niti će se na mene moći utjecati. Nikakva izjava, nikakav premijer bilo koje države, pa ni bilo koji predstavnik države ili vlade neće moći utjecati na moj rad. Moj posao bit će ono što dogovori Evropska unija - poručio je Varhelji u pismu članovima Vanjskopolitičkog odbora (AFET) Evropskog parlamenta.

U sličnom tonu on je nastavio svoje pismo.

Odgovarajući na pitanja AFET-a koja su se ticala Azerbejdžana i Turske, s kojima Orban ima jako bliske odnose, on je istakao da će se i tu držati politike EU.

- EU je ključni trgovinski partner s Azerbejdžanom. Ona podržava ekonomsku diverzifikaciju i promovira reforme koje za cilj imaju poboljšanje poslovne kline u toj državi. Imamo i zajedničke interese u saradnji u oblasti energetike. Međutim, neću se susprezati od nedvosmislenog problematiziranja stanja ljudskih prava u Azerbejdžanu i otvaranju sličnih problematičnih pitanja, poput političkih zatvorenika, te slobode govora i okupljanja. I to ću raditi kako javno, tako i u direktnoj komunikaciji s azerbejdžanskim vlastima na najvišem nivou - napisao je on.

Osvrćući se na Tursku, naveo je da "isto važi i za njih".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.