SVIJET

Pompeo: Izraelska naselja na okupiranom teritoriju više nisu ilegalna

Majk Pompeo. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

18.11.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) objavio je da SAD mijenja svoj stav o izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pompeo je govorio na konferenciji za novinare u Vašingtonu  rekavši kako je administracija Donalda Trampa (Trump) promijenila politiku iz vremena predsjednika Baraka Obame (Barack) u kotekstu jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Rekao je kako dugogodišnji pristup SAD u vezi s dešavanjima na Zapadnoj obali nije doprinio miru. 

Podsjetio je kako je administracija 39. američkog predsjednika Džimija Kartera (Jimmy Carter) 1978. godine imala stav da se jevrejske incijative za gradnju naselja kose s međunarodnim pravom, ali i to da je Karterov nasljednik Ronald Regahn (Reagan) bio protiv takvog pristupa.

- Reganova administracija je smatrala da ta naselja nisu nezakonita i da su izraelske inicijative u skladu s međunarodnim pravom. Nakon što smo pomno ispitali sve strane rasprave, mi se kao Trampova administracija slažemo sa stavom predsjednika Regana i poručujemo da SAD više ne misli da su naselja na Zapadnoj obali protivna međunarodnom pravu - poručio je Pompeo.

Trampova administracija ovim potezom značajno je oslabila nastojanja Palestinaca da ostvare svoju državu, ali aktuelna garnitura u Bijeloj kući ovim potezom promijenila je pravno mišljenje američke vlade koje je na snazi od 1978. godine, a po kojem civilna naselja na okupiranom teritoriju "nisu u skladu s međunarodnim pravom".

Američki predsjednik Donald Tramp već je nanio nekoliko snažnih udaraca palestinskim nastojanjima da ostvare državnost - donio je odluku priznavanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela i tamo preselio američku ambasadu te je zatvorio palestinsko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.