AKTUELNO

Mogerini: Izraelsko naseljavanje na palestinskom teritoriju je nezakonito

Federika Mogerini. Agencije

Fena

19.11.2019

Evropska unija osuđuje politiku izraelskog naseljavanja te i dalje smatra da je izraelsko naseljavanje na okupiranom palestinskom teritoriju nezakonito prema međunarodnom pravu i narušava izglede za trajni mir. 

- Stajalište Evropske unije o politici izraelskog naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju je jasno i nepromijenjeno, svako naseljavanje je ilegalno po međunarodnom pravu i ugrožava rješenje koje se temelji na dvije države i mogućnost trajnog mira, kao što stoji u rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", navela je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) u ponedjeljak u saopćenju.

Njena izjava uslijedila je nakon što su Sjedinjene Države podržale pravo Izraela da gradi jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali odustajući od stava od četiri desetljeća da su "u neskladu s međunarodnim pravom", prenosi Reuters.

SAD više ne smatraju da je izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali suprotna međunarodnom pravu, rekao je u ponedjeljak američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo), dok UN i veliki dio međunarodne zajednice smatraju ilegalnim to zauzimanje palestinskih teritorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.