INICIJATIVA Model za cijelu zemlju

U Njemačkoj počinje školovanje imama

Trenutno se islamska teologija predaje na visokoškolskim ustanovama u Munsteru, Tubingenu, Osnabrucku, Giessenu i Erlangen-Nurembergu

Avaz.ba

Iako neke muslimanske organizacije obučavaju imame za svoje zajednice u Njemačkoj, većina imama koji rade u ovoj zemlji povezana je s najvećom organizacijom muslimana u Njemačkoj DITIB

Foto: DW


U nastojanju da smanji strani utjecaj na imame, Njemačka poduzima prve korake u njihovoj praktičnoj izobrazbi. U Donjoj Saksoniji se otvara Udruženje za pitanja imama koje bi moglo poslužiti kao model za cijelu zemlju, javlja DW.

Vlada u Berlinu dugo se borila sa mišlju šta da uradi po pitanju stranog utjecaja na školovanje imama koji djeluju unutar islamske zajednice i muslimanskih udruženja širom Njemačke. Rezultat tih napora je osnivanje asocijacije za pitanja obrazovanja imama, pokrenute sredstvima ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke, koja bi 21. novembra trebala početi sa radom.

Iako neke muslimanske organizacije obučavaju imame za svoje zajednice u Njemačkoj, većina imama koji rade u ovoj zemlji povezana je s najvećom organizacijom muslimana u Njemačkoj DITIB (Tursko-islamska unija za vjerska pitanja).

Od oko skoro 4,5 miliona muslimana koji žive u Njemačkoj, oko tri miliona su turskog porijekla.

Dugoočekivano finansiranje

Upravo je taj strani uticaj pokrenuo njemačku vladu da preduzme tako hrabar korak, izjavila je za DW zastupnica partije Zelenih Filiz Polat i dodala da je to bila mjera, koju je njena stranka „dugo tražila".

DITIB je najveća krovna organizacija muslimana u Njemačkoj, koja je povezana sa 900 džamija. Njeni imami se školuju i finansiraju u Turskoj a onda se iz ove zemlje šalju u Njemačku. Dakle, jezična i kulturna barijera, kao i lojalnost turskoj vladi natjerale su njemačku vladu da se intenzivno bavi tim problemom posljednjih godina.

Jedna od glavnih prepreka bilo je osiguravanje finansiranja. Sada se pronašlo privremeno rješenje, koje predviđa da se projekat finanisira novcem njemačke vlade.

Parlamentarka Filiz Polat je za DW izjavila da je, kao odgovor na njen službeni upit, Ministarstvo unutrašnjih poslova već potvrdilo da će pokrenuti finansiranje pomenutog udruženja.

  • Filiz Polat,  zastupnica Zelenih u Bundestagu

    Filiz Polat, zastupnica Zelenih u Bundestagu

    Foto: Agencije


Trenutno se islamska teologija predaje na visokoškolskim ustanovama u Munsteru, Tubingenu, Osnabrucku, Giessenu i Erlangen-Nurembergu. U oktobru ove godine Univerzitet Humboldt u Berlinu otvorio je Islamski teološki institut.

Otškrinuti vrata

Međutim, studenti teologije ne mogu jednostavno raditi kao imami u Njemačkoj. Čitanje Kur'ana, način vršenja molitve i drugi praktični zadaci se na teološkim fakultetima ne uče. Da bi takav student kasnije postao imam, potrebno mu je posebno, praktično obrazovanje.

U odgovoru Ministarstva za nauku i kulturu Donje Saksonije na upit DW-a o tome o kakvoj se tačno asocijaciji za pitanja obrazovanja imama radi, kaže se da je u planu "uspostavljanje registrovanog udruženja u saradnji sa zainteresovanim muslimanskim organizacijama i džematima". Eksperti islamske teologije biti će dio novog udruženja, potcrtano je u saopštenju. U odgovoru ministarstva Donje Saksonije se također kaže da ova metoda može "funkcionirati kao model" za školovanje i izobrazbu imama u cijeloj Njemačkoj.

Profesor Rauf Cejlan (Rauf Ceylan)a Univerziteta Osnabruck, koji je prethodno sačinio „mapu puta" o tome kako treba izgledati obrazovanje imama u Njemačkoj. Novu inicijativu vidi kao više kao nešto čime će se tek "odškrinuti vrata".

Upozorava da sami start ovog pilot-projekta ne bi trebala pratiti velika očekivanja, jer se, kako kaže, radi o početku. 

- Potrebno je krenuti sa tim, a kvalitet će se već pokazati, kada projekat s vremenom postane prihvaćen - zaključuje profesor Cejlan.

NA VRH

Podijeli članak na