CNN U KALIFATU

Djeca su učila brojati uz pomoć "kalašnjikova" i mačeta, a robinje su imale raspored za silovanje

Kalifat je kovao svoj novac, izrađivao vlastite registracijske oznake, pripremali su se za štampanje i izdavanje pasoša

ISIL je na vrhuncu kontrolirao područje veličine Velike Britanije, a u njoj je živjelo do 12 miliona osoba. Agencije

Avaz.ba

20.11.2019

Dva sprata ispod sjedišta bivše uprave iračke vojno-obavještajne službe, na kraju hodnika prekrivenog crvenim tepihom, nalazi se muzej hladne, kalkulirane i odlučne strave, piše CNN. 

Ne radi se o slavlju najcrnjeg poglavlja nedavne povijesti Iraka, već o upozorenju na učinkovitost islamskih militanata tzv. Islamske države (IS), koji su u Iraku i Siriji sanjali i djelimično dosanjali kalifat.

Čovjeku bude zlo od same pomisli da su na područjima koja su kontrolirali, uništavali svaki trag neislamske kulture te dizali uzrak pradavne zgrade i arheološka nalazišta, stara više hiljada godina.

Zapanjujuća brutalnost IS-a, "upravljanje divljaštvom" ako ćemo njihovim jezikom, pedantno je katalogizirana i objavljivana na internetu kako bi se osigurala apsolutna vjernost u regijama koje su teroristi kontrolirali te kako bi se fascinirao ostatak svijeta.

Islamska država je na svom vrhuncu kontrolirala područje veličine Velike Britanije, a u njoj je živjelo do 12 miliona ljudi. Uprkos tome, muzejski eksponati koji svjedoče o svakodnevici u kalifatu, uznemiruju još više od toga. 

Slike svakodnevne brutalnosti. Agencije

Udžbenici za niže razrede osnovne škole djecu su učili brojati uz pomoć "kalašnjikova", aviona, pištolja i mačeva. Trigonometrija se objašnjavala u kontekstu snajperista koji pokušava izračunati udaljenost mete. Indoktrinacija djece svakom godinom sezala je dublje i dublje.

Druga vrsta strave

CNN-ov novinar Mohamed Tavfik (Mohammed Tawfeeq) u članku koji je nastao nakon obilaska muzeja, piše da ga je to podsjetilo na djetinjstvo u Iraku pod Sadamom Huseinom. 

- Svaki dan škole započinjali smo pokličem "Živio Sadam!", a podučavani smo da je on uvijek u pravu, da spašava arapski svijet i da su naši udžbenici u službi slavlja Sadama i njegove stranke. Poput IS-a, Husein je bio opsjednut time da djeca poštuju pravila koja je postavio. U tom su smislu IS i Sadam slični. U krajnjoj liniji, mnoge vođe IS-a bile su lojalne Sadamu. Donijeli su Iraku drugu vrstu strave i još je prebolno da bih je se prisjetio - rekao je Tavfik. 

Kalifat je kovao svoj novac, izrađivao vlastite registracijske oznake. Pripremali su se za štampanje i izdavanje pasoša. Istina, kako niko na svijetu nije priznao Islamsku državu, građani IS-a s njima ne bi mogli nigdje putovati, ali one pokazuju da su ozbiljno pretendirali na to da postanu prava država.


Zapanjujuća brutalnost IS-a, "upravljanje divljaštvom" ako ćemo njihovim jezikom, pedantno je katalogizirana. AFP

Seksualni džihad

Eksponat "Seksualni džihad" uključuje kopiju rasporeda po kojem su se mladi muški volonteri ravnali kada su htjeli seks sa ženom - ili robinjom ili predanom ženom koja je svoje tijelo htjela dati kalifatu.

Izložene eksponate prikupili su djelatnici iračke obavještajne zajednice iz Bagdada kako bi bolje razumjeli IS i proučili psihu njihovih članova. Muzej je privatan. 

Islamska država je svoje vojnike regrutirala putem interneta i društvenih mreža. Mnogi među njima bili su mladi muslimani i muslimanke koji su žudjeli za razumijevanjem i prihvatanjem u zemljama u kojima su živjeli i osjećali se kao stranci. Mlade muškarce na Bliski istok privukla je mješavina religije, novca i nasilja.

Dosjei stranih boraca IS-a pokazali su da su ti "vojnici kalifata" imali tek osnovno znanje o islamu. No, fotografije i videi koji se mogu vidjeti u muzeju, pokazuju da su imali slobodu činiti gnusne zločine u ime religije.

Obavještajci kažu da je IS zarađivao tako što je krijumčario naftu i arheološko blago. Također, zarađivali su od poljoprivrede i poreza. Zarada od poljoprivrede, međutim, ne bi bila moguća da obradiva zemljišta nisu zaplijenili šiitima, jazidima i svima ostalima koji se nisu uklapali u njihov pogled na svijet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.